ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αγαπητός πάει στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο

 





Ο Αγαπητός στον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο 

Βύρωνας 02/06/2023. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική» της ΣΕΦΑΑ Αθηνών με υπεύθυνο καθηγητή τον Στάθη Αβραμίδη, υπήρξε συνάντηση με παιδιά από τον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, διδάξαμε το ιδιαίτερο παραμύθι «Μια Ευκαιρία στα Παιδιά» με πρωταγωνιστή τον, σε όλους μας, Αγαπητό και πραγματοποιήσαμε μια σύντομη επίδειξη πρώτης βοήθειας. Έτσι, οργανώσαμε ένα διδακτικό πρόγραμμα για 10 παιδιά 7-13 ετών.

Θα αναφέρω την ξεχωριστή μου εμπειρία, να έρθω σε επαφή με μικρά παιδιά, για να τους μεταλαμπαδεύσω γνώσεις που αποκόμισα στο μάθημα Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής. Αφού συστηθήκαμε στα παιδιά και αναφέραμε τον λόγο συνάντησής μας, ανυπομονούσαν για την αφήγηση του παραμυθιού. Κατά την αφήγηση παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή, κάνοντας σχόλια πάνω στα ονόματα των ηρώων και στις χρωματιστές εικόνες. Έπειτα, τους ρωτήσαμε διάφορα πάνω στην ιστορία όπως πχ ποιόν ήρωα θα ήθελαν για φίλο ή τί θα έκαναν στην θέση του Αγαπητού για να βρουν συντροφιά. Οι απαντήσεις πολύ ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες για την νέα γενιά. Τέλος, για να γίνει το μάθημα διαδραστικό, αφού τους κάναμε επίδειξη ΚΑΡΠΑ, θέση ανάνηψης και πνιγμονής, χωρίστηκαν σε ζευγάρια κάνοντας, με την επίβλεψη μας, πράξη ο ένας στον άλλον. Αυτό τα έκανε να μπουν στην θέση του πνιγόμενου και του ναυαγοσώστη και τους προκάλεσε συναισθήματα και απορίες, με αποτέλεσμα στο τέλος κάποια να φωνάζουν «Κυρία, θέλω να γίνω ναυαγοσώστης». Το θέμα ενθουσίασε τόσο τα παιδιά και τους γονείς, οι οποίοι παρακολουθούσαν με υπερηφάνεια τα παιδιά να προσπαθούν να προσφέρουν πρώτη βοήθεια στον συμμαθητή τους.  Το γεγονός ότι υπήρχαν μόνο χαμόγελα και διάθεση για συζήτηση σε θέματα όπως το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο νερό, τι πρέπει να κάνουμε εάν κάποιος χρειάζεται βοήθεια κτλ., μιας και ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος, μου έδωσε να καταλάβω το πόσο δυνατό είναι το λειτούργημα του δασκάλου και της προσφοράς.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece" και του Lifesaving Network με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικόνες: Φαίη Βραχνέλη.