ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γ.Σ. Πετρούπολης αγάπησε την ναυαγοσωστική χάρη στον Αγαπητό

 


Ο Γ.Σ. Πετρούπολης αγάπησε την ναυαγοσωστική χάρη στον Αγαπητό

Αθήνα 1.6.2023. Στο πλαίσιο του μαθήματος εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής, μας ανατέθηκε να πραγματοποιήσουμε πρόγραμμα διδασκαλίας σε παιδιά για την επικινδυνότητα και αντιμετώπιση περιστατικών στο νερό. Σε συνεργασία με τον συμφοιτητή μου Αλέξη Κυριαζή επισκεφτήκαμε τον Γυμναστικό Σύλλογο Πετρούπολης στην οποία συμμετέχουν αθλητές 10-12 ετών. Εκεί, 8 παίκτες βόλεϊ γνώρισαν τον «Αγαπητό».

Η προπονήτρια μας καλωσόρισε και μας γνώρισε με τα παιδιά και ομολογώ πως αν και αρχικά η διαδικασία μας φάνηκε άγνωστη, η χαρούμενη διάθεση των παιδιών και το ζωηρό κλίμα που δημιουργήθηκε μεταξύ μας κατέστησε την διδασκαλία αποτελεσματική και ευχάριστη. Αναλυτικά, κατά την διάρκεια του χρόνου που μας διατέθηκε και προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε, αφηγηθήκαμε την ιστορία του Αγαπητού και παρείχαμε στα παιδιά συμβουλές αντιμετώπισης συμβάντων που ενδέχεται να συμβούν εντός/εκτός νερού. Επιπλέον δώσαμε έμφαση στην απομνημόνευση τηλέφωνων έκτακτης ανάγκης καθώς στην συγκεκριμένη ηλικία τα παιδιά τείνουν να μένουν αρκετές ώρες χωρίς την επίβλεψη κηδεμόνα και εστιάσαμε στην πρόληψη επέκτασης ατυχημάτων.

Αυτό που εντυπωσίασε εμένα και τον συνεργάτη μου ήταν η προθυμία των παιδιών να μάθουν περισσότερα για τις τεχνικές διάσωσης που τους αφηγηθήκαμε αλλά και την αξία ενός ναυαγοσώστη σε ανοιχτές θάλασσες και πισίνες. Μας βομβάρδισαν με ερωτήσεις όπως «Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει διασώστης;» ή «Μπορώ να γίνω και εγώ ναυαγοσώστης;» και φυσικά αυτό που χαροποίησε περισσότερο τον συμφοιτητή μου και μένα ήταν που ασκήσαμε αυτό το ερέθισμα της προτροπής για παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν επέτρεψε να παίξουμε κάποια παιχνίδια με τα παιδιά που είχαμε προγραμματίσει ωστόσο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για εμάς και τα παιδιά να επαναλάβουμε την διαδικασία.



Προσωπικά είμαι ικανοποιημένη που καταφέραμε και μεταδώσαμε αποτελεσματικά αυτές τις βασικές αρχές ασφάλειας, αλλά και για την αλληλεπίδραση που κατορθώσαμε να έχουμε με τα παιδιά. Γι’ αυτό οφείλω ένα ευχαριστώ στον συμφοιτητή μου Αλέξη Κυριαζή, με τον οποίο κατάφερα να έχω άψογη συνεργασία, και στον καθηγητής μας Στάθη Αβραμίδη, που μας παρείχε το απαραίτητο υλικό και γνώσεις, προετοιμάζοντας μας για την διεκπεραίωση της δράσης. Τέλος, ήταν χαρά μας που γνωρίσαμε τους μικρούς αθλητές του Γ.Σ. Πετρούπολης που μας βοήθησαν σε αυτό το έργο, αλλά και την προπονήτρια που μας φιλοξένησε.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece" και του Lifesaving Network με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικόνες: Βασιλική Περαμερίτη.