ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αγαπητός στην Πετρούπολη

 



Ο Αγαπητός στην Πετρούπολη

Πετρούπολη 01.06.2023. Με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση από τον καθηγητή μου τον Στάθη για την πραγματοποίηση της εργασίας στα πλαίσια του μαθήματος Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική. Για την ολοκλήρωση αυτής έπρεπε σε ζευγάρια να κάνουμε μια ώρα μάθημα σε παιδιά κάνοντας αφήγηση το παραμύθι του Αγαπητού.

Ψάχνοντας για σύλλογο λοιπόν μας δέχτηκαν με χαρά στον Γυμναστικό σύλλογο βόλεϊ στην Πετρούπολη. Το τμήμα αποτελούταν από οκτώ παιδιά ηλικίας 10-12 χρονών κυρίως από τη γύρω περιοχή. Στην αρχή τα παιδιά μου φάνηκαν να είναι λίγο διστακτικά, οπότε μαζί με την συμφοιτήτρια μου την Βασιλική και συνεργάτιδα μου για την εργασία, μέσω κάποιων ερωτήσεων προς τα παιδιά προσπαθήσαμε να σπάσουμε τον πάγο και να τους εντάξουμε σιγά σιγά στο πνεύμα του μαθήματος εξηγώντας τους τον σκοπό για τον οποίο τα επισκεφθήκαμε. Όταν τα παιδιά άκουσαν πως το μάθημα έχει να κάνει με την ναυαγοσωστική φάνηκαν να εντυπωσιάζονται καθώς τους έμοιαζε σαν ένας ήρωας στο μυαλό τους ο ναυαγοσώστης που σώζει ανθρώπους. Ακολούθησε η αφήγηση του Αγαπητού, την οποία προσπαθήσαμε να την κάνουμε όσο πιο παραστατικά μπορούσαμε για να κρατήσουμε το ενδιαφέρων των παιδιών καθώς και να τους τέρψουμε την προσοχή. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά ήταν προσηλωμένα σ’ αυτά που τους λέγαμε, το οποίο φάνηκε από τους μορφασμούς στα πρόσωπα τους. Τέλος τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις όσο αφορά το παραμύθι και τους εξηγήσαμε περιληπτικά τι κάνει ένας ναυαγοσώστης σε μια παραλία ή μια πισίνα και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του για την κοινωνία και πως όλοι θα έπρεπε να έχουμε κάποιες γνώσεις πρώτων βοηθειών. Λόγο της ηλικίας θεωρήσαμε πως δεν θα ήταν δόκιμο να τους δείξουμε κάποια πράγματα πρώτων βοηθειών, αφού δεν θα τα συγκρατούσαν, όμως τους μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης όπως πυροσβεστική αστυνομία και ΕΚΑΒ τα οποία μπορεί να τους φανούν χρήσιμα στη ζωή τους αφού είναι σε μια ηλικία που θα αρχίσουν να μένουν και μόνα τους στο σπίτι για κάποιες ώρες. Είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε και κάποια παιχνίδια με τα παιδιά όμως λόγο του περιορισμένου χρόνου δεν προλάβαμε.

Συνοψίζοντας ήταν μια μοναδική εμπειρία και κάτι το οποίο θα ξανά έκανα με μεγάλη χαρά αλλά και θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε άλλους. Η χαρά ήταν αμοιβαία καθώς και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μάλιστα μας ζήτησαν να ξαναπάμε. Μόνο κερδισμένοι είμαστε από αυτή την εμπειρία και μας υπενθύμισε πόσο σημαντικό για την κοινωνία είναι το επάγγελμα που διαλέξαμε να κάνουμε.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation στο πλαίσιο του project "Safe Greece" και του Lifesaving Network με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εικόνες: Αλέξης Κυριαζής.