ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Αβραμίδης: Συγκίνησαν τα 2 χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

 

Π. Αβραμίδης: Συγκίνησαν τα 2 χρυσά μετάλλια

στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

 

Βέλγιο 17-24/09/2023. Ο γηραιότερος αθλοσώστης Ελλάδος και Ευρώπης, Παντελής Αβραμίδης, κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής και έγινε ο μοναδικός Έλληνας με χρυσά μετάλλια σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες στην ιστορία της χώρας.

Η ώρα για την διεξαγωγή της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφτασε. Συνολικά 600+ αθλοσώστες, 100+ σύλλογοι και 10+ χώρες συμμετείχαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πισίνα στο Blangeberge και σε θάλασσα στο Brusse. Διοργανώτρια ήταν η Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.




Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βάση καταστατικού, καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Είναι μέλος και σύμμαχος διεθνών οργανισμών. Επιτρέπει σε κάθε Έλληνα να γνωρίσει, αγαπήσει και να κυνηγήσει τα όνειρά του γύρω από την αθλητική ναυαγοσωστική χωρίς φραγμούς. Σε συνεργασία με τον Ιταλικό σύλλογο Sportiva Sturla, έδωσε την ευκαιρία σε όσους Έλληνες αθλοσώστες δεν είχαν διέξοδο σε διεθνείς διοργανώσεις, να συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής.

 

Την ευκαιρία της συμμετοχής άδραξαν 4 μέλη της ΕΑΝΕ: Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ), Μιχάλης Γλυνάτσης (Ομοσπονδιακός Προπονητής ΕΑΝΕ, Προπονητής ΝΟΚ Πρωτέα), Παντελής Αβραμίδης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ναυαγοσωστικής) και Ειρήνη Κουτσάμπαση (φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ). Οι τρεις πρώτοι συμμετείχαν αγωνιστικά. Η τελευταία ήταν βοηθός αποστολής και ο Γλυνάτσης ήταν επίσης αρχηγός της αποστολής.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Η προετοιμασία πέρασε μέσα από 40 κύματα. Αρχικά όταν ανακοινώθηκε η προκήρυξη των αγώνων, η ηγεσία της ΕΑΝΕ αποφάσισε να συμμετάσχει. Διάφορες καταστάσεις οδήγησαν στην ματαίωση του αρχικού σχεδιασμού. Ο Παντελής, όντας ένα χρόνο ηλικιακά μεγαλύτερος από πέρυσι και με δεδομένο ότι αγωνίζεται στην κατηγορία 75+ ετών, ήταν απρόθυμος να αγωνιστεί ξανά. Στις προπονήσεις η ηλικία και η έλλειψη κινήτρου, βάραιναν στην πλάτη του. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί το φιλότιμο και λίγα ψέματα από πλευράς του γιου του Στάθη για να δεχτεί να αγωνιστεί. Τελικά οι δισταγμοί κάμφθηκαν και οι προπονήσεις συνεχίστηκαν, όσο κουραστικές και να ήταν.

 


ΑΓΩΝΕΣ

Το ταξίδι ήταν κουραστικό για τον Παντελή. Το γοργό βήμα για να προλάβουν το τρένο, οι πολλές ώρες μέχρι τον τελικό προορισμό, η αγωνία του αποτελέσματος. Τελικά έφτασαν. Τις πρώτες ημέρες ήταν θεατής και βοηθός αποστολής, φυλάγοντας τα πράγματα ή κρατώντας το ανδρείκελο ως χειριστής στο αγώνισμα. Η κούρσα του (70μ Δρόμος Ταχύτητας) ήταν την 5η ημέρα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω κακοκαιρίας. Την επόμενη ημέρα, ο Παντελής έπεφτε στην «μάχη» και στα δύο ατομικά του αγωνίσματα.

 


ΔΡΟΜΟΣ 1km

Έπειτα από μια βασανιστική αναμονή, για τους πιο αγχώδεις όπως ο Παντελής, οι αθλοσώστες παρατάχτηκαν στην γραμμή εκκίνησης. Τα πόδια του «γηραιότερου» ήταν σε μέτρια κατάσταση εξαιτίας της έλλειψης προπόνησης για μια εβδομάδα και των μόνιμων μουδιασμάτων από τις χημειοθεραπείες που είχε κάνει για να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Εκκίνηση. Οι αθλητές έφυγαν μπροστά με ορμή, σαν να τους εμπόδιζε μια αόρατη οπισθέλκουσα στην εκκίνηση που τώρα είχε απενεργοποιηθεί. Ο Παντελής, με τέμπο όπως πάντα, ξεκίνησε. Ο αγώνας διεξάγεται με τους αθλητές να διανύουν 4 διαδρομές των 250μ. Σε κάθε στροφή, οι θεατές τον ενθάρρυναν όπως όλους τους αθλητές, σε γνήσιο πνεύμα ευ αγωνίζεσθαι. Συνεχίζει και τερματίζει. Όταν πέρασε την γραμμή του τερματισμού, ύψωσε τις γροθιές του σε ένδειξη νίκης.

 




ΔΡΟΜΟΣ 70μ

Οι αθλητές μεγάλης ηλικίας παρατάχτηκαν στην γραμμή εκκίνησης. Όπως και πριν, με σωστό ρυθμό και χωρίς αγωνιστικό άγχος, τερματίζει πρώτος χωρίς εκπλήξεις. Χαρούμενος. Πλήρης. Χαμογελαστός.




 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Παντελής Αβραμίδης, δήλωσε: «Οι τρεις μάγοι έφεραν σμύρνα, λιβάνι και χρυσό. Εμείς με την παρουσία μας φέραμε χαλκό, ασήμι και χρυσό. Νόμιζα ότι δεν θα ερχόμουν. Ήμουν εξαιρετικά κουρασμένος, ένα χρόνο μεγαλύτερος και ο γηραιότερος, στην Ελλάδα και στην φετινή Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλα αυτά δεν επέτρεπαν φιλοδοξίες πέραν της χαρά της συμμετοχής και της διάδοσης του αθλήματος. Τα 2 χρυσά μετάλλια, δίνουν χαρά όχι για λόγους προσωπικής προβολής αλλά ως κίνητρο παρακίνησης άλλων να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και στις διεθνείς διοργανώσεις μέσω ΕΑΝΕ. Εμείς βάλαμε το τυράκι. Τώρα ελπίζω να τσιμπήσουν τα κεφαλόπουλα!»

 



Ο επίσης πολυνίκης συναθλητής του και αρχηγός της αποστολής, Μιχάλης Γλυνάτσης, είπε: «Ήταν πολύ μεγάλη χαρά να έχουμε τον κ. Παντελή μαζί μας. Ελπίζω να μην ταλαιπωρήθηκε πολύ γιατί το ταξίδι σε τέτοιες ηλικίες είναι περίεργο. Τα αποτελέσματά του είναι πάρα πολύ καλά. Ελπίζω να είναι ικανοποιημένος. Είχε άγχος επειδή πέρυσι είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο και ήθελε να επαναλάβει την επιτυχία. Τελικά τα κατάφερε!»

 


Ο συναθλητής, Στάθης Αβραμίδης, είπε: «Είμαι συγκινημένος που έπεισα τον πατερούλη μου να αγωνιστεί. Όταν ως έφηβος έπαιζα πόλο, σε κάθε αποτυχία μου, δημιουργούσε κίνητρα να συνεχίζω χρησιμοποιώντας την μέθοδο της εξαπάτησης. Μου έλεγε ότι δεν πείραζε που δεν έπαιξα επειδή ο προπονητής με κρατούσε στον πάγκο για να μην με μάθουν οι αντίπαλοι και να τους ξαφνιάσουμε στο ντέρμπι. Όποτε ξυπνούσε 6πμ την αδελφή μου και πρωταθλήτρια κολύμβησης στον ΟΣΦΠ, Ελευθερία, της υποσχόταν ότι θα κοιμηθεί την Κυριακή. Όταν έπρεπε να του πω ότι θα συμμετάσχουμε στο Πανευρωπαϊκό, πήρα λυπημένο ύφος: ‘Μπαμπά βρήκαμε χρήματα. Δεν είμαστε αρκετοί αθλοσώστες. Πρέπει να έρθεις.’ Γνωρίζοντας το φιλότιμό του, προσπάθησα λίγο για να πειστεί. Χρειάστηκα υπομονή για να τον καταπραΰνω όταν γυρνούσαμε βράδυ από την προπόνηση με πόνους και μέτριους χρόνους. Τα 2 φετινά χρυσά μετάλλια κερδήθηκαν χάρη στις προπονήσεις και το φιλότιμο του αλλά και στην ικανότητά μου να εξαπατήσω έναν έντιμο άνθρωπο. Είμαι υπερήφανος για αυτόν και τον ευχαριστώ για την συνεισφορά του στην αθλητική ναυαγοσωστική της Ελλάδος.»

 

  Μετά την απονομή, ο γιος είπε στον πατέρα του: "Όταν ήμουν μικρός, με κρατούσες αγκαλιά και ήσουν υπερήφανος για εμένα. Σειρά μου να σε αγκαλιάσω εγώ και να αισθανθώ το ίδιο υπερήφανος!"


ΑΠΟΝΟΜΕΣ

Στο τέλος των Πανευρωπαϊκών Αγώνων, αθλητές και θεατές μαζεύτηκαν στον χώρο απονομών. Χαμόγελα, φωτογραφίες, υπερηφάνεια. Οι απονομές λίγο-πολύ συνηθισμένες. Εκφώνηση ονομάτων, ομάδων και αποτελεσμάτων, ακολουθούμενη από το κρέμασμα του μεταλλίου στον λαιμό, χειραψία, φωτογράφηση και χειροκρότημα. Που και που, η επαναλαμβανόμενη αυτή διαδικασία γίνεται ιδιαίτερη, από ενθουσιώδεις αθλητές ή θεατές που γιορτάζουν την κορυφαία στιγμή του αθλητή με ασυνήθιστο τρόπο.


Ο Πρόεδρος της Βέλγικης Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας, Karel Logghe, ανακοινώνει: «Για τον αγώνα δρόμου 1km, πρωταθλητής Ευρώπης για το 2023 στην ηλικιακή ομάδα 75+ αναδείχθηκε ο Παντελής Αβραμίδης!» Έξι ενθουσιώδεις αθλοσώστες του Surf Lifesaving Association GB, σηκώνουν τον Παντελή και τον πάνε σηκωτό στο βάθρο. Εκείνος σάστισε αλλά χαμογέλασε με ικανοποίηση. Οι θεατές και αθλητές ξένων ομάδων ξέσπασαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Η αμηχανία, η χαρά και ο αέρας, τον δυσκόλεψαν να τεντώσει την σημαία για να δείξει πόσο υπερήφανος είναι ως Έλληνας. Πρώτη φορά τον είδαμε συγκινημένο να ακουμπάει με το χέρι το στήθος και να λέει «ευχαριστώ». Αρκετοί τον συνεχάρησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του. Χωρίς να ξέρουν την ζωή του, εκτίμησαν το ότι σε ηλικία 82 ετών αγωνιζόταν ακόμα.



Αρκετή ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε η δεύτερη απονομή χρυσού μεταλλίου για τα 70μ Δρόμου Ταχύτητας. Και πάλι αγνός ενθουσιασμός, χαμογελαστά πρόσωπα, θερμό χειροκρότημα και αίσθηση ευγνωμοσύνης. Στιγμές μεγαλείου που μόνο όσοι έχουν ξέρουν τι θα πει κράμπα, ακύρωση, ιδρώτας, κούραση, αποτυχία και τρικλοποδιά μπορούν να κατανοήσουν και να χαρούν!

 


ΟΙ «ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΙ» ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΤΕΛΙΚΟ»

Στο τέλος κάθε κούρσας, ο Παντελής σήκωνε τη γροθιά του ψηλά. Όχι γιατί κέρδισε και πάλι χρυσό μετάλλιο (όπως πέρυσι στο παγκόσμιο) αλλά επειδή είχε καταφέρει να είναι υγιής και παρών και σε αυτή την διεθνή διοργάνωση. Για τους ανθρώπους της ηλικίας του, η επιτυχία έχει διαφορετικούς συντελεστές αξιολόγησης γιατί οι «αντίπαλοι» διαφέρουν. Είναι ποσοτικά λιγότεροι αλλά ποιοτικά δυσκολότεροι. Αυτό το θυμόταν με τον γιο του κάθε βράδυ που πήγαιναν προπόνηση, και περνούσαν έξω από τα 2 καφενεία στον Κουβαρά, που ήταν γεμάτα από συνομηλίκους του, σε αντίθεση με το γήπεδο που είχα πάντα πολύ λιγότερο κόσμο. Είχε «κερδίσει» αρκετούς «αντιπάλους» πριν καν φτάσει στην γραμμή εκκίνησης. Στους «προκριματικούς» αγώνες που έδωσε από μικρό παιδί μέχρι και τώρα στη ζωή του, είχε βγει νικητής για να μπορεί να στέκεται στην γραμμή εκκίνησης του τελικού. Ο πρώτος αντίπαλος ήταν η «Ηλικία», αφού ήταν ο γηραιότερος αθλοσώστης της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο δεύτερος ήταν ο «Καρκίνος», που πέρασε και του άφησε την μόνιμη απώλεια αίσθησης των άκρων από τις χημειοθεραπείες. Πως καταφέρνει και τρέχει χωρίς να νιώθει τα πόδια του; Ο τρίτος ήταν η «Φτώχεια», αφού σε όλη του τη ζωή προσπαθούσε να επιβιώσει κάνοντας περίπου 42 επαγγέλματα. Το κόστος απέτρεψε αρκετούς συναθλητές να παραστούν σε αυτούς τους αγώνες. Ο τέταρτος ήταν η «Κόπωση», αφού είχε πια κουραστεί και δεν ήταν πια το παλικάρι που θα ήταν κάποτε. Οι άλλοι αντίπαλοι ήταν η «Εμμονή», η «Εμπάθεια» και η «Ζηλοφθόνια», ευυπόληπτων ανθρώπων, άσχετων με τον αθλητισμό, που κινούν νήματα και του είχαν στερήσει την συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 2019 και 2021. Η συμμετοχή του Παντελή στο πανευρωπαϊκό, ενέπνευσε τους ξένους που σέβονται όλους τους ηλικιωμένους γιατί μπορεί οι χρόνοι τους να υστερούν έναντι των νεότερων αλλά ωθούν το ανθρώπινο γένος χρονικά προς τα εμπρός. Εάν ο Παντελής αγωνίζεται στα 82 του, ασχέτως εάν ανέβηκε στο βάθρο, τότε όλοι πρέπει να αθλούμαστε για την υγεία μας, που είναι το σημαντικότερο «μετάλλιο» του κόσμου! Εικόνες ΕΑΝΕ.

 



«Εάν ο Παντελής αγωνίζεται στα 82 του,

ασχέτως εάν ανέβηκε στο βάθρο,

τότε όλοι πρέπει να αθλούμαστε για την υγεία μας,

που είναι το σημαντικότερο «μετάλλιο» του κόσμου!»