ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Αγαπητός δίνει μία ευκαιρία στα Κρητικόπουλα

 

Ο Αγαπητός δίνει μία ευκαιρία στα Κρητικόπουλα

Ρέθυμνο 25/9/2023. Με χαρά με υποδέχτηκαν στο κτήμα του κυρίου Άκη όπου διοργανώνονται παιδικά πάρτι, δύο οικογένειες των οποίων κέντριζε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η ναυαγοσωστική, δίνοντάς μου ατην ευκαιρία να διηγηθώ την ιστορία του Αγαπητού σε εκείνους και τα παιδιά τους. Το τμήμα αποτελούνταν από 2 τετραμελείς οικογένειες και έναν παππού. Σκοπός της παρουσίασης ήταν η ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονεί το υγρό στοιχείο σε περίπτωση μη έγκυρης εκτίμησης της κατάστασης και η σπουδαιότητα της φιλίας και της κοινωνικοποίησης στις μικρές ηλικίες. Έτσι λοιπόν έβαλα τα ναυαγοσωστικά μου και πήγα να διδάξω.

Η εξοικείωση του ανθρώπου με το κολύμπι και η καλλιέργεια ενός βαθμού επιφυλακτικότητας με σκοπό την ασφάλεια στο νερό είναι απαραίτητα εφόδια, ένα παραπάνω για τους κατοίκους των νησιών.

Η ιστορία φάνηκε να δυσαρεστεί τα παιδιά καθώς ήταν δύσκολο για τον Αγαπητό να βρει φίλους. Συνεχίζοντας, η πλοκή του παραμυθιού φάνηκε να ρουφάει την προσοχή κάθε ακροατή καθώς οι παύσεις για ερωτήσεις γινόντουσαν περισσότερες. Η αγωνία κορυφώθηκε όταν ο ήρωας μας βρέθηκε αντιμέτωπος με την δύναμη της θάλασσας και πλέον η μόνη του σωτηρία ήταν ένας έμπειρος ναυαγοσώστης ο οποίος έδρασε έγκυρα και κατάφερε να επαναφέρει τον Αγαπητό. Τα μάτια των παιδιών άστραφταν από ενδιαφέρον, περίμεναν να δοθν τι θα ακολουθήσει, είχαν ταυτιστεί με τον ήρωα που δεν είχαν υπομονή.

Με το τέλος της ιστορίας τα παιδιά αισθάνθηκαν ανακούφιση με την δικαίωση του Αγαπητού. Το παραμύθι είχε μόλις τελειώσει και είχε ξεκινήσει συζήτηση. Ομολογώ πως οι γονείς ήταν αρκετά βοηθητικοί κάνοντας ερωτήσεις κλειδιά πάνω στη ναυαγοσωστική, μετατρέποντας την συζήτηση σε έμμεση διδασκαλία.

Οι γονείς και τα παιδιά αποκόμισαν ένα σημαντικό μάθημα και μία αξέχαστη εμπειρία. Τους δόθηκε να καταλάβουν την αξία της φιλίας, των σχέσεων των ανθρώπων και την ατομική ευθύνη για τον εαυτό μας και τους γύρω. Κατάλαβαν πως μία πράξη μπορεί να επιφέρει απλά ένα αποτέλεσμα ή μπορεί και να γίνει η αφορμή για κάτι σπουδαίο…


Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω την προσφορά αυτής της απίστευτης δραστηριότητας σε εμένα καθώς το να έχεις ένα ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη σου δεν είναι και λίγο, θα έλεγα σε γεμίζει ψυχικά ως άτομο, σου προσφέρει χαρά. Τέλος, ευχαριστώ τον κύριο Άκη που μου παραχώρησε τον χώρο για την υλοποίηση της εργασίας, τις δύο καταπληκτικές οικογένειες που δέχτηκαν να τις “διδάξω” αλλά και να με διδάξουν και φυσικά τον καθηγητή μου Στάθη Αβραμίδη που μου προσέφερε αυτή την απίστευτη εμπειρία μέσω της εργασίας. Ευχαριστώ.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Γιώργος Μαυροματάκης.