ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θριάμβευσαν οι Έλληνες διεθνείς της ΕΑΝΕ με 4 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

 


Θριάμβευσαν οι Έλληνες διεθνείς της ΕΑΝΕ με 4 μετάλλια 

στο Πανευρωπαϊκό Βετεράνων Ναυαγοσωστικής

 

Βέλγιο 17-24/09/2023. Οι αθλοσώστες της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) αγωνίστηκαν 11 φορές στον τελικό, κατέρριψαν 3 πανελλήνια ρεκόρ και κατάκτησαν 4 μετάλλια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής για 1η φορά στην ιστορία της Ελλάδας!

Η ώρα για την διεξαγωγή της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διοργάνωσης έφτασε. Συνολικά 600+ αθλοσώστες, 100+ σύλλογοι και 10+ χώρες συμμετείχαν. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε πισίνα στο Blangeberge και σε θάλασσα στο Brusse. Διοργανώτρια ήταν η Βέλγικη Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας.

 



Ο Γιάννης Αντετοκούμπο λέει ότι την «ιστορία γράφουν οι παρόντες». Πράγματι! Μια μικρή παρέα τάραξε τα νερά της Ελληνικής αθλητικής ναυαγοσωστικής, τολμώντας και κατακτώντας το έως πρότινος, άπιαστο όνειρο. Την συμμετοχή σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Το 2019 και το 2021, η πόρτα των Ευρωπαϊκών αγώνων παρέμεινε κλειστή λόγω εγχώριων καταστάσεων για τους αθλοσώστες και συλλόγους της ΕΑΝΕ. Φέτος, η έξοδος από την απομόνωση επετεύχθη με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί ναι μεν τον Τιτανικό τον έφτιαξαν οι επαγγελματίες αλλά την Κιβωτό έφτιαξαν οι ερασιτέχνες.

 


Σμύρνα, λιβάνι και χρυσό, έφεραν οι 3 μάγοι. Χαλκό, ασήμι και χρυσό, έφεραν οι 3 διεθνείς αθλοσώστες της ΕΑΝΕ που μας «μάγεψαν» με τα επιτεύγματά τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πως καταφέρνουν λίγοι Έλληνες σε σχέση με άλλες πολυπληθείς αποστολές να διακρίνονται; Πάντα ήμασταν λίγοι και συχνά είχαμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από τον κατακτητή και εγχώρια εμπόδια. Αυτή είναι η ιστορία της Ελλάδος. Αυτή και της αθλητικής ναυαγοσωστικής.




Η ΕΑΝΕ, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που βάση καταστατικού, καλλιεργεί την αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός Ελληνικός οργανισμός - μέλος και των 3 Ομοσπονδιών Ναυαγοσωστικής σε Ευρωπαϊκό, Μεσογειακό και Παγκόσμιο επίπεδο. Επιτρέπει σε κάθε Έλληνα να γνωρίσει, αγαπήσει και να κυνηγήσει τα όνειρά του γύρω από την αθλητική ναυαγοσωστική χωρίς φραγμούς. Με την βοήθεια του Ιταλικού συλλόγου Sportiva Sturla, ανακοίνωσε την συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βετεράνων Ναυαγοσωστικής για όσους Έλληνες δεν είχαν διέξοδο σε διεθνείς διοργανώσεις.

 


Την ευκαιρία αξιοποίησαν 4 μέλη της ΕΑΝΕ: Δρ. Στάθης Αβραμίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΕ), Μιχάλης Γλυνάτσης (Ομοσπονδιακός Προπονητής ΕΑΝΕ, Προπονητής ΝΟΚ Πρωτέα), Παντελής Αβραμίδης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ναυαγοσωστικής) και Ειρήνη Κουτσάμπαση (φοιτήτρια ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ). Οι τρεις πρώτοι συμμετείχαν αγωνιστικά. Η τελευταία ήταν βοηθός και ο Γλυνάτσης ήταν αρχηγός της αποστολής.

 

ΑΓΩΝΕΣ

Οι Έλληνες διεθνείς αθλοσώστες συμμετείχαν σε πολλά αγωνίσματα πισίνας και θαλάσσης φέροντας τα παρακάτω αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα είναι μέσα στην τελική οκτάδα:



Ο Μιχάλης συμμετείχε σε 9 αγωνίσματα: 200μ Κολύμβηση με Εμπόδια (5ος) σημειώνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. Ρίψη Σχοινιού (DQ). 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα (2ος) σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. 100μ Μεταφορά Ανδρεικέλου με Πέδιλα (3ος). 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου (5ος). Surf Race (4ος). Oceanman (DNF). Beach Sprint (4ος). Beach Flags (5ος).

 




Ο Στάθης συμμετείχε σε 5 αγωνίσματα: Ρίψη Σχοινιού (DQ). 100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα (11ος) σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών. 50μ Μεταφορά Ανδρεικέλου (DQ). Beach Sprint (7ος). Beach Flags (6ος).





Ο Παντελής συμμετείχε σε 2 αγωνίσματα: Beach Sprint (1ος). Beach Run 1km (1ος).





ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Οι Έλληνες αθλοσώστες σημείωσαν 4 σημαντικές επιτυχίες. Πρώτον, παρά τα προβλήματα που δρούσαν απαγορευτικά (προπονητικά, οικονομικά, ίντριγκες), τελικά 3 Έλληνες αγωνίστηκαν και ήταν οι μοναδικοί από την χώρα μας. Δεύτερον, υπήρξαν 9 Ελληνικές συμμετοχές σε τελικές φάσεις αγωνισμάτων σε πισίνα, στεριά και θάλασσα (7 ο Μιχάλης, 2 ο Στάθης, 2 ο Παντελής). Τρίτον, πραγματοποιήθηκαν 3 πανελλήνια ρεκόρ (2 ο Μιχάλης και 1 ο Στάθης).  Τέταρτον, κατακτήθηκαν 4 μετάλλια για 1η φορά στην ιστορία της Ελλάδας (Μιχάλης: 1 αργυρό, 1 χάλκινο, Παντελής: 2 χρυσά).


 

Συνολικά, η αποστολή έζησε συγκλονιστικές στιγμές ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας. Στα αγωνίσματα πισίνας, ο Μιχάλης με τις πολλές συμμετοχές του και τα 2 μετάλλια, έφερε τις πρώτες συγκινήσεις. Στα αγωνίσματα θαλάσσης, ο γηραιότερος Έλληνας αθλοσώστης και περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής, Παντελής Αβραμίδης, πήρε 2 χρυσά μετάλλια προκαλώντας συγκίνηση με τον τρόπο που χειροκροτήθηκε από τις ξένες αποστολές.  

 


 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, δήλωσε: «Οι αθλοσώστες της ΕΑΝΕ έχουν αγωνιστεί σε Πανεπιστημιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς Αγώνες. Δύο σημαντικοί παράγοντες την καθιστούν σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές στην Ελλάδα. Πρώτον, σε επίπεδο βάσης, επιτρέπει σε όλους τους Έλληνες να γευτούν το άθλημα. Δεύτερον, σε επίπεδο κορυφής, οι αποστολές μας είναι οι μόνες που κατακτούν μετάλλια σε κάθε διεθνή διοργάνωση που συμμετέχουμε!»

 


Ο Μιχάλης Γλυνάτσης, δήλωσε: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα και την συμμετοχή μου. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα. Είμαι χαρούμενος. Ο καθένας έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην φετινή αποστολή. Ελπίζω οι φετινές μας επιτυχίες, να δώσουν νέα ώθηση στην αθλητική ναυαγοσωστική της Ελλάδας, ώστε να αρχίσουμε να διεκδικούμε με αξιώσεις όσα δικαιούμαστε και μπορούμε να κατακτήσουμε!»


 

Ο Παντελής Αβραμίδης, δήλωσε: «Φέτος, ήμουν εξαιρετικά κουρασμένος, ένα χρόνο μεγαλύτερος και ο γηραιότερος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην φετινή Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Όλα αυτά δεν επέτρεπαν αγωνιστικές φιλοδοξίες πέρα από την χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας διάδοσης του αθλήματος. Τα δύο χρυσά μετάλλια, μου δίνουν χαρά όχι για λόγους προσωπικής προβολής αλλά ως κίνητρο παρακίνησης άλλων, νεότερων και πρεσβύτερων, ώστε να ασχοληθούν με αυτό το όμορφο άθλημα τόσο στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις με την βοήθεια της ΕΑΝΕ. Εμείς βάλαμε το τυράκι. Τώρα ελπίζω να τσιμπήσουν τα κεφαλόπουλα!»

 


ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορικά, αξίζει να αναφερθεί ότι μετάλλια από διεθνείς διοργανώσεις έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα μόνο Έλληνες που είναι όλοι τους μέλη της ΕΑΝΕ: Βρετανική Πανεπιστημιάδα: Γιώργος Γάγκος (2 χάλκινα), Φλουρής Χατζηγεωργίου (χάλκινο), Γιάννης Χαλκιαδάκης (χάλκινο), Ιάκωβος Χασάπης (χάλκινο), Ελευθερία Κασαγιάννη (αργυρό), Καλυψώ Οικονομίδου (αργυρό), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (αργυρό, χάλκινο), Μιχαήλ Σουσούνης (αργυρό, χάλκινο), Στάθης Αβραμίδης (χάλκινο). Παγκόσμιοι Αγώνες: Ρένα Αναγνώστου (χρυσό), Παντελής Αβραμίδης (χρυσό). Πανευρωπαϊκοί Αγώνες: Μιχάλης Γλυνάτσης (ασημένιο, χάλκινο), Παντελής Αβραμίδης (2 χρυσά).

 



ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστίες οφείλουν να δοθούν σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την αποστολή. Η ΕΑΝΕ άνοιξε τον δρόμο της συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό με τη βοήθεια του GLSA Supporter και IOC Young Leader, Nicolo Di Tullio που μεσολάβησε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Sportiva Sturla, Maccimiliano Omero. Ο ΝΟΚ Πρωτέας συνέβαλε οργανωτικά και με την εύρεση χορηγού. Η Minerva Marine κάλυψε χορηγικά μέρος των εξόδων της αποστολής. H ΕΑΝΕ ευχαριστεί τους παραπάνω και τα 4 μέλη της φετινής αποστολής. Ευχαριστεί επίσης για το διοικητικό τους έργο τους Dr. Harald Vervaecke (ILS Secretary General), Dr. Detlev Mohr (ILSE President), Joackim Kellermeyer (ILSE Secretary General), John Martin (ILS Event Director), Karel Logghe (BLF President) και το Belgian Lifesaving Federation για την διοργάνωση των αγώνων.

 

Τα 4 μετάλλια είναι η κορυφή του παγόβουνου. Για την κατάκτησή τους, απαιτήθηκε μια δωδεκαετία προσπαθειών και ζυμώσεων από πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων εντός και εκτός Ελλάδος. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ούτε αθλητική ναυαγοσωστική στην Ελλάδα ούτε αγωνιστικά όνειρα. Η ΕΑΝΕ ευχαριστεί τους φίλους, υποστηρικτές, εθελοντές και συνεργάτες που από το 2011 μέχρι σήμερα, έθεσαν με την ποικίλη συνεισφορά τους τη βάση για την κατάκτηση της παρούσας ιστορικής αγωνιστικής πανευρωπαϊκής κορυφής. Εικόνες: ΕΑΝΕ.




ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεφτείτε ξανά την σελίδα. Θα αναρτηθούν σύντομα περισσότερα δημοσιεύματα: