ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Tο Safe Greece στο 1ο Δημοτικό Δάφνης

 


Tο Safe Greece στο 1ο Δημοτικό Δάφνης

 

Αθήνα, 18,19,21/12/2023. Οι 48 μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης διδάχθηκαν το πρόγραμμα «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά».

Για την εργασία στην αθλητική ναυαγοσωστική επιλέξαμε να διδάξουμε και τα 2 παραμύθια στα παιδιά του του 1ου Δημοτικού Δάφνης στο οποίο κάνουμε πρακτική άσκηση για το μάθημα της παιδαγωγικής. Αφού το ζευγάρι μου είχε διδάξει το ένα παραμύθι, εγώ τους δίδαξα το παραμύθι «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά». Στην αρχή ρωτήσαμε τα παιδιά εάν ξέρουν τι είναι ο ναυαγοσώστης. Όλα ήξεραν και με ενθουσιασμό ήθελαν να απαντήσουν. Στην αρχή με τα παιδιά της Α και Β δημοτικού δυσκολευτήκαμε να καθίσουν ήσυχα γύρω από το λάπτοπ και να ακούσουν το παραμύθι, αλλά όταν άρχισα να το διαβάζω, όλα έδειξαν πολύ ενδιαφέρον. Φυσικά τα παιδιά της ΣΤ τάξης ήταν πιο υπάκουα και κάθισαν χωρίς να μας δυσκολέψουν. Ωστόσο και αυτά έδειξαν ενδιαφέρον στο παραμύθι.






Γενικά σε όλα τα παιδιά άρεσε το παραμύθι αλλά αφού είχαν μάθημα γυμναστικής, ανυπομονούσαν να παίξουμε τα παιχνίδια που τους είχαμε πει. Έτσι χωρίς να χάσουμε χρόνο, μόλις τέλειωσε το παραμύθι, οργανώσαμε το γήπεδο για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Στα πιο μικρά παιδιά της Α και Β επιλέξαμε να  κάνουμε το αγώνισμα με τις σημαίες. Επειδή δεν είχαμε σημαίες, χρησιμοποιήσαμε κώνους. Αρχικά χωρίσαμε το γήπεδο σε 2 μέρη, ένα για τα αγόρια κα ένα για τα κορίτσια. Στο τέλος, βάλαμε τον νικητή από το αγόρια να αγωνιστεί με την νικήτρια από τα κορίτσια. Και στις 2 τάξεις ο νικητής ήταν κορίτσι. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το παιχνίδι και ήθελαν να το παίξουμε ξανά. Με τα παιδιά της ΣΤ τάξης αφού ήταν μεγαλύτερα, είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Πήραμε το αγώνισμα «διάσωση με σωσίβιο» της αθλητικής ναυαγοσωστικής και με μετατροπές για εκτός νερού παίξαμε. Εξηγήσαμε στα παιδιά πως κανονικά γίνεται στην θάλασσα με σωσίβιο και είχαν ενθουσιαστεί. Ο τρόπος που παίξαμε το παιχνίδι ήταν: Ξεκινάει ο πρώτος από κάθε ομάδα ως θύμα και αντί να κολυμπάει, τρέχει στη γραμμή της μπασκέτας. Μόλις φτάσει, φωνάζει «ΕΦΤΑΣΑ» και σηκώνει ψηλά το χέρι ως ένδειξη ότι πνίγεται. Τότε ξεκινάει ο δεύτερος που παριστάνει τον διασώστη νερού και τρέχει ως την μπασκέτα με σκοπό να πιάσει το χέρι του θύματος. Ταυτόχρονα ο τρίτος παίχτης τρέχει ως την μέση της διαδρομής και περιμένει το θύμα και τον διασώστη να πιαστούν χέρι χέρι και να τρέξουν μέχρι την μέση να τον συναντήσουν. Τότε πιάνονται και τα 3 παιδιά από το χέρι και τρέχουν μαζί πίσω στην αφετηρία. Κερδίζει η ομάδα που φτάνει πρώτη χωρίς να έχουν αφήσει τα χέρια τους τα παιδιά κατά την διάρκεια του τρεξίματος. Το παίξαμε 2 φορές.




Ήταν μια φανταστική εμπειρία και για εμάς και για τα παιδιά. Μπορώ να πω πως πιστεύω πως από όλα τα μαθήματα που τους είχαμε κάνει κατά την διάρκεια του εξαμήνου, αυτό ήταν το μάθημα που συμμετείχαν με περισσότερη όρεξη και ενδιαφέρον. Στο τέλος αφού ήταν η τελευταία φορά που πήγαμε στο σχολείο για να τους διδάξουμε, μας παρακαλούσαν να πάμε ξανά. Τέλος τους δώσαμε τα διπλώματα και βγάλαμε τις φωτογραφίες.                       




Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Σταύρος Γιανναράς.