ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A Chance For Children at 3rd Salamina School

 



A Chance For Children at 3rd Salamina School

Σαλαμίνα 15/05/2024. Διδασκαλία ιστορίας «Μία ευκαιρία στα παιδιά» ενός τμήματος 16 μαθητών της Δ τάξης του 3ου Δημοτικού Σαλαμίνας.

Υπό την παρότρυνση του καθηγητή μας Στάθη Αβραμίδη κατά το μάθημα της εφαρμοσμένης ναυαγοσωστικής επισκεφτήκαμε, με τον συμφοιτητή μου Κώστα Ρασπίτσο, το σχολείο με σκοπό να προσφέρουμε στα παιδιά βασικές αξίες και  γνώσεις ασφάλειας  στο νερό μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού και διάφορων άλλων παιχνιδιών. Οι γνώσεις αυτές χρήζουν απαραίτητες ιδιαίτερα για τον τόπο που κατοικούν οι μαθητές  ο οποίος είναι ένας πολυσύχναστος προορισμός   γεμάτος  με παραλίες   Τα παιδιά μας περίμεναν με ανυπομονησία όπως μας είπε η καθηγήτρια τους και μας υποδέχτηκαν γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό.

Ξεκινήσαμε την διήγηση και με την βοήθεια των εικόνων και φωτογραφείων  οι μικροί μας φίλοι δέθηκαν κατευθείαν με την ιστορία και ιδιαίτερα με τον ήρωα της, τον Αγαπητό, όπου δεχθήκαμε διάφορες ερωτήσεις για αυτόν με την πιο αξιοσημείωτη τι διαφορετικό έχει από τα υπόλοιπα παιδιά και τον αποφεύγουν. Ακόμη μια σκήνη που τους τράβηξε  το ενδιαφέρον ήταν εκείνη που ο πρωταγωνιστής σώθηκε από τον ναυαγοσώστη. Τα παιδιά έδειχναν απόλυτη συγκέντρωση καθ΄ όλη την διάρκεια της ιστορίας καθώς όπως μας είπαν οι περισσότεροι ταυτίστηκαν  και με διάφορα περιστατικά της .Ακόμη δεν έκρυψαν την ανακούφιση τους για την κατάληξη του Αγαπητού να ανήκει πλέον σε μια παρέα που θα τον αγαπάνε όσο αξίζει.

Με την ολοκλήρωση του παραμυθιού και αφού είδαμε ότι τα παιδιά το διασκέδασαν όσο και εμείς συνεχίσαμε εξηγώντας τους διαφορά μετρά πρόληψης για την ασφάλειας τους στο νερό αλλά και κάποιους ναυαγοσωστικούς όρους. Για το τέλος τους επιφυλάξαμε διάφορα παιχνίδια σχετικά με το παραμύθι και τι θυμούνται από αυτό, όπου φάνηκε να το είχαν εμπεδώσει πολύ καλά πάρα το νεαρό της  ηλικία τους. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την άψογη συνεργασία των καθηγητριών και του διευθυντή του σχολείου.

 Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Παναγιώτης Ρομπολάκης.