ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A Chance For Children of 7th Metamorfosis Primary School


A Chance For Children of 7th Metamorfosis Primary School

Μεταμόρφωση, 17/05/2024. Με λαμπερά χαμόγελα και αθώα περιέργεια, τα 24 παιδάκια της Γ' Δημοτικού από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης με υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό για το πρόγραμμα «Μια Ευκαιρία Στα Παιδιά» της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής.

Χρησιμοποιώντας το παραμύθι για τον μικρό Αγαπητό ως αφετηρία,  διδάχθηκε η ασφάλεια στη θάλασσα με έναν τρόπο δημιουργικό και διασκεδαστικό για τα παιδιά. "Όπως ο Αγαπητός, δεν πρέπει να κολυμπάμε μόνοι στη θάλασσα", εξήγησα.  Μέσα από το παραμύθι γινόντουσαν πιο εύκολα κατανοητές βασικές οδηγίες και τα παιδιά ήταν για αυτό το λόγο πιο πρόθυμα να μάθουν. Για παράδειγμα, να προσέχετε τα θαλάσσια ρεύματα, το παραμύθι αναφέρει ότι ένα δυνατό ρεύμα παρέσυρε τον Αγαπητό όταν κολυμπούσε. Ακόμη, κολυμπάτε σε περιοχές όπου υπάρχουν επαγγελματίες ναυαγοσώστες, ο Αγαπητός σώθηκε χάρη στην επέμβαση ενός έμπειρου ναυαγοσώστη. Είναι σημαντικό όμως τα παιδιά σε αυτή την ηλικία των 8-9 ετών να λαμβάνουν και μνήματα χρήσιμα για την ζωή. Το παραμύθι βοήθησε σε αυτό, καθώς βασικό μήνυμα του Αγαπητού ήταν ότι σημασία έχει στην ζωή η αγάπη και η μάθηση. Tα παιδιά ταυτιζόντουσαν με τον πρωταγωνιστή και ήταν προσηλωμένα κατά την διάρκεια της αφήγησης. Στο τέλος τα χέρια και οι ερωτήσεις πέφταν βροχή, ήθελαν όλα να μοιραστούν την δική τους εμπειρία και γνώσεις σχετικά με το θέμα. ” Κυρία έχετε δίκιο, μία φορά πήγα μόνος μου στα βαθιά και παραλίγο να πνιγώ, ευτυχώς που ήταν ο μπαμπάς μου.’’ "Κυρία, πότε θα ξανάρθετε;", ρωτούσε διαρκώς η Ελενίτσα, ενθουσιασμένη με τη νέα εμπειρία. Η δασκάλα παρακολουθούσε με χαμόγελο την ξέγνοιαστη διασκέδαση των παιδιών. "Ήταν υπέροχη ιδέα να χρησιμοποιήσουν το παραμύθι για να διδάξουν στα παιδιά αυτές τις σημαντικές γνώσεις με ελκυστικό τρόπο", σχολίασε η δασκάλα της τάξης.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Πετρογεωργάκη Εύα.