ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“A Chance For Children” for young explorers

 

“A Chance For Children” for young explorers

Μαλακάσα, 18.05.2024. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική» με καθηγητή τον Στάθη Αβραμίδη, 12 παιδιά νηπίου ως εφηβείας διδάχθηκαν το πρόγραμμα «Αγαπητός- Μια ευκαιρία στα παιδιά» πολύ προσεκτικά.

Βρισκόμασταν στη Μαλακάσα καθώς κάναμε μονοήμερη εκδρομή και ενώ ξεκουραζόμασταν από το πολύωρο παιχνίδι αποφάσισα να ξεκινήσω την παρουσίαση με την εξής ερώτηση: «Παιδιά μας αρέσει περισσότερο ο χειμώνας ή το καλοκαίρι;» Η πλειοψηφία απάντησε το καλοκαίρι και έτσι άρπαξα την ευκαιρία και τους ρώτησα «γιατί;». Μόλις άκουσα την απάντηση: «πηγαίνουμε στη παραλία όλη μέρα!» διέκοψα την ροή και τους άρχισα το παραμύθι. Η παρουσίαση του παραμυθιού έγινε με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό τρόπο, ακόμα και αφού δεν κατείχα στα χέρια μου το παραμύθι ώστε να μπορέσω να δείξω στα παιδιά εικόνες. Τα παιδιά φάνηκαν ενθουσιασμένα καθώς, μαζί με τον αδερφό μου Ραφαήλ Ορφανόπουλο, επίσης φοιτητή του ΤΕΦΑΑ, φροντίσαμε να παρουσιάσουμε το παραμύθι με παραστατικό τρόπο. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παραμυθιού έπαιρνε ένα ρόλο ανάλογα με την σκηνή που περιέγραφα εκείνη τη στιγμή. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα ευχάριστο κλίμα και ταυτόχρονα τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν ευκολότερα το χαρακτήρα του κάθε φίλου που προσπάθησε να αποκτήσει ο Αγαπητός. Θα έλεγα πως τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης φάνηκαν αρκετά σκεπτικά, ειδικότερα την ώρα που ο Αγαπητός προσπάθησε να βρει φίλους κολυμπώντας βαθιά. Στο συγκεκριμένο σημείο τονίστηκε ιδιαίτερα η βαρύτητα του ζητήματος καθώς επίσης και μερικές, βατές για τα παιδιά, λύσεις. Τέλος, η μεγάλη ανταπόκριση στο παιχνίδι «Βρες το Σωστό» με έκανε να αισθανθώ συγκινημένη καθώς δεν είχα βρεθεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν, πόσο μάλλον σε συνθήκες κόπωσης λόγω της ημέρας αλλά και χωρίς βοηθητικό υλικό.



Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation.  Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Ορφανοπούλου.