ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A Chance For Children of 9th Ilioupolis Primary School

 



A Chance For Children of 9th Ilioupolis Primary School

Αθήνα 27/5/2024. Το 9ο δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά. Η 3η δημοτικού είχε την ευκαιρία να διδαχθεί ναυαγοσωστικής μέσα από την ιστορία «Μια ευκαιρία στα παιδιά», που είναι εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα. Μια ομάδα 15 μαθητών 8-9 ετών, γνώρισε τον ήρωα του παραμυθιού και εισέπραξε γνώσεις ασφάλειας στο νερό.

Τα παιδιά μη έχοντας ευκαιρία να συμμετέχουν σε παρόμοια διοργάνωση, μας υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Αρχικά, συστηθήκαμε προκειμένου να νιώσουν άνετα και τους μιλήσαμε για την ναυαγοσωστική. Τα περισσότερα παιδιά είχαν γνώσεις σχετικά με τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει ένας ναυαγοσώστης και δεν δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν πόσο σημαντική είναι η παρουσία ναυαγοσώστη σε περιοχές όπου επιτρέπεται η κολύμβηση.

Περνώντας στο στάδιο της αφήγησης υπήρχε προθυμία από τους μαθητές για συνεργασία και συμμετοχή στην δίωρη διήγηση. Οι μαθητές όχι μόνο μαγεύτηκαν από τις εικόνες και τα χρώματα αλλά η ιστορία του μικρού Αγαπητού τους τράβηξε το ενδιαφέρον κάνοντάς τους να ταυτιστούν με τον ήρωα και να αφήσουν ελεύθερη την φαντασία τους. Έχοντας δεθεί με τον πρωταγωνιστή, υπήρχε ιδιαίτερη αγωνία σχετικά με το τέλος του παραμυθιού, μιας και ήλπιζαν, ο αγαπημένος τους ήρωας να καταφέρει να βρει επιτέλους αυτό που αναζητούσε με τόσο πόθο, την αληθινή φιλία! Πλησιάζοντας προς το τέλος της ιστορίας οι μαθητές ταυτίστηκαν με τον ήρωα και άρχισαν να μας αφηγούνται  δικές τους παρόμοιες καταστάσεις προσπαθώντας να προβλέψουν την καλύτερη κατάληξη για τον Αγαπητό. Στην ερώτηση «ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ήρωας;» εκτός από τον Αγαπητό που ήταν η πρώτη επιλογή όλων, οι περισσότεροι απάντησαν τη Φιλιώ. Όταν ρωτήθηκαν γιατί, απάντησαν πως αποτελούσε μια υπέροχη αληθινή φίλη που έδινε όμορφες συμβουλές.



Περνώντας στο κομμάτι της ψυχαγωγίας και των παιχνιδιών, τα παιδιά είχανε άμεση ανταπόκριση και απερίγραπτο ενθουσιασμό, δείχνοντας μας πως είχανε κατανόηση κάθε κομμάτι του παραμυθιού.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτό που μας έμεινε αξέχαστο είναι η λαχτάρα των μαθητών και η υποδοχή τους με τόση αγάπη όσο και το τεράστιο ενδιαφέρον που έδειξαν για την ιστορία. Οι μαθητές μας έμειναν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και περήφανοι για το τέλος του αγαπημένου τους ήρωα! Μας άφησε άφωνους και συγκινημένους το γεγονός ότι τους δώσαμε τόση χαρά με αποτέλεσα να ζητάνε να επαναληφθεί η διαδικασία  και να τους επισκεφτούμε ξανά. Τους ευχαριστούμε, όπως ευχαριστούμε και το 9ο δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης που μας φιλοξένησε.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των οργανισμών International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Νικολέτα Μπεγλή.