ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

A Chance For Children of Petroupolis Club

 


A Chance For Children of Petroupolis Club

Πετρούπολη, 22/06/2024. Εννέα νεαρές αθλήτριες του Γυμναστικού Συλλόγου Πετρούπολης, γεμάτες όνειρα, χαμόγελα και φιλοδοξίες για το άθλημα της Πετοσφαίρισης, άλλαξαν παραστάσεις για μία ώρα, μεταφέρθηκαν στο υδάτινο περιβάλλον και διδάχτηκαν το πρόγραμμα «Μία Ευκαιρία στα παιδιά» με ενθουσιασμό.

Επισκέφτηκα τον Γυμναστικό Σύλλογο Πετρούπολης, με σκοπό να διδάξω στα μικρά κορίτσια του τμήματος πετοσφαίρισης το πρόγραμμα «Μία Ευκαιρία στα παιδιά». Προτού γίνει η διδασκαλία της ιστορίας του πρωταγωνιστή Αγαπητού, το άγχος μου ήταν μεγάλο, καθώς ήταν η πρώτη μου φορά που ερχόμουν αντιμέτωπη με παιδιά μικρής ηλικίας εκτός αθλητικού ή αγωνιστικού πλαισίου.

Ξεκινώντας το πρόγραμμα, έκανα μία σύντομη αλλά περιεκτική εισαγωγή εξηγώντας στα εννέα κορίτσια που είχα μαζέψει, ηλικίας 7-10 ετών, πως με αφορμή το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Τραυματισμών και το μάθημα της Εφαρμοσμένης Ναυαγοσωστικής στο πλαίσιο της σχολής μου, είχα την επιθυμία να μεταδώσω γνώση και να υποστηρίξω την άποψη πως τα παραμύθια γίνονται μερικές φορές πραγματικότητα. Η ιστορία του Αγαπητού είναι μία ιστορία με πολλά νοήματα. Κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, προσπάθησα να μετατρέψω την αφήγηση σε διαδραστική με τη βοήθεια της παρουσίασης Power Point, έτσι συμμετείχαν και τα νεαρά κορίτσια στην ομαλή ροή της ιστορίας.


Αφού ήρθε το τέλος της αφήγησης, έφτασε η ώρα για παιχνίδι. Μοίρασα σε κάθε μία από ένα χαρτί και ένα κρυπτόλεξο και παίξαμε για αρχή κουίζ ερωτήσεων. Μου έκανε θετική εντύπωση το γεγονός πως απάντησαν όλες τις ερωτήσεις σωστά και θυμόντουσαν όλα όσα είχαμε διηγηθεί προηγουμένως στο παραμύθι. Εκτός αυτού, υπήρξε πολύς ενθουσιασμός και έντονο ενδιαφέρον, αφού είδα σχεδόν όλα τα χέρια σηκωμένα ψηλά για να απαντηθούν οι ερωτήσεις. Έπειτα, παίξαμε κρυπτόλεξο και τα κορίτσια με λίγη δυσκολία, αρκετή θέληση και υπομονή, βρήκαν 8 θετικές λέξεις που πρέπει να εφαρμόζουν και 8 αρνητικές που πρέπει να αποφεύγουν στη ζωή τους. Αυτή η δραστηριότητα σήμαινε και το τέλος της πρακτικής αυτής.

Σε αυτό το σημείο κοίταξα τα πρόσωπα τεσσάρων γονέων που κοιτούσαν από το πλάι. Χαμογελούσαν και περίμεναν τις κόρες τους να τους πουν εντυπώσεις. Έδωσα στα κορίτσια τις βραβεύσεις τους και τους είπα ότι τις αξίζουν και με το παραπάνω, διότι σήμερα γίνανε σοφότερες. Η καλύτερη στιγμή μου, ωστόσο, ήταν όταν άκουσα ένα κοριτσάκι να αφηγείται λεπτομερώς την ιστορία του Αγαπητού στην μητέρα της. Ένιωσα περήφανη που είχα μεταδώσει τη χαρά της γνώσης. Βγάλαμε φωτογραφίες όλες μαζί με τους επαίνους και αποχώρισα. Αισθανόμουν χαρούμενη που κατάφερα και έκανα τα κορίτσια να καταλάβουν πως η ζωή είναι γεμάτη εμπόδια και προκλήσεις που πρέπει να ξεπερνούν.

Η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ) είναι μέλος των International Life Saving Federation, International Life Saving Federation of Europe και Mediterranean Lifesaving Confederation. Στη διδασκαλία χρησιμοποιήθηκε εκπαιδευτικό υλικό της ΕΑΝΕ στο πλαίσιο του Project "Safe Greece" με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Εικόνες: Λουΐζα Βούκαλη.