ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Μεσογειακό Ναυαγοσωστικής η Ελλάδα θυμήθηκε την «τυρινίνη»!


Στο Μεσογειακό Ναυαγοσωστικής
η Ελλάδα θυμήθηκε την «τυρινίνη»!

 

Του Στάθη Αβραμίδη

Έπειτα από τόσες φορές που τίμησε το εθνόσημο, μια ακόμα συμμετοχή «back to back» με το Παγκόσμιο Τ/Κ, δεν αποτελούσε υποχρέωση ή φιλοδοξία για τον Χρήστο Μπόνια. Ο Στάθης Αβραμίδης ζήτησε από τον προπονητή, Πέτρο Χαϊδάρη, να προτείνει αξιόλογους αθλητές για να ενισχύσουν την Εθνική Ομάδα στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Η φήμη του Χρήστου ταξίδευε πολύ πριν από αυτόν, όπως συμβαίνει με τους καταξιωμένους ανθρώπους. Παρά τα σημαντικά προσωπικά προβλήματα που αντιμετώπιζε, δέχτηκε. Ανακούφιση και τιμή για την Ελληνική ομάδα να έχει έναν τέτοιο αθλητή και καλό άνθρωπο. Θα βοηθούσε ένα συγγενικό αναδυόμενο άθλημα και την εκπλήρωση ενός οράματος για το καλό της Ελλάδας. Όμως στο μυαλό του Στάθη, πλανιόταν το ερώτημα: «Θα τα κατάφερνε;» Στο γνωστό ανέκδοτο για τις κρίσιμες βολές του Αργύρη Καμπούρη στο «Eurobasket 1987», η απάντηση ήταν αινιγματική: «Μου μυρίζει τυρινίνη!»

 


Προετοιμασία

Για να προπονήσει ο Στάθης τους αθλητές του, όρισα πολλές προπονήσεις  πρωί-μεσημέρι (Δευτ, Τετάρτη, Παρασκευή) και Σάββατο. Παρόλο που είχε γίνει πολλά κομμάτια, η προετοιμασία παρέμενε πρόκληση, αφού γίνονταν σε Άλιμο, Δάφνη, Θεσσαλονίκη, Γραμματικό, Κάλυμνο. Δύσκολη περίοδος για όλους. Εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, εργασία και προβλήματα υγείας, δεν επέτρεψαν να συναντηθούμε όλοι, παρά μόνο στο αεροδρόμιο πριν την πτήση προς Ρώμη.

 




Ταξίδι

Ο καύσωνας, οι συνθήκες διαβίωσης και η εξάντληση, δημιούργησαν νεύρα και εντάσεις. Η πρώτη μέρα ήταν η δυσκολότερη, αφού ξημερώματα η ομάδα αποφάσισε να αλλάξει κατάλυμα. Την επόμενη ημέρα η ομάδα θα αγωνιζόταν χωρίς να έχει ξεκουραστεί επαρκώς.

 




100μ Μεταφορά Ανδρεικέλου με Πέδιλα

Παρά τις λίγες προπονήσεις, ο Χρήστος ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Με την κόρνα του αφέτη, εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του νερού για να εμφανιστεί στα 50μ. Έπιασε καλά το ανδρείκελο και συνέχισε σε μια ξέφρενη κούρσα πλάι σε μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού αθλητισμού. Λόγω ιδιοσυγκρασίας και συνθηκών, ο Χρήστος δεν εκφράζει ποτέ τα συναισθήματά του. Όταν όμως ανέβηκε στο βάθρο για να παραλάβει το χάλκινο μετάλλιο, είχε συνεισφέρει στην Ελληνική αποστολή το μερίδιο του. Είχαμε όμως συνέχεια.

 



4x50μ Σκυταλοδρομία Αθλοσώστη Πισίνας

Αν και ταχύτερος στην άπνοια, θυσίασε το αγώνισμα του για τα 50μ μεταφοράς ανδρεικέλου, ώστε να επωμιστεί με τον Γλυνάτση το βάρος του ανδρεικέλου και να ανακουφίσουν τις συναθλήτριες τους. 



Βγαίνοντας από το νερό, πλησίασε τον Στάθη που έτρεξε να τους αγκαλιάσει. «Είδες πως αγωνιστήκαμε. Τι άλλο θέλεις να κάνω για σένα;». Ο Στάθης, αφού τον αγκάλιασε και φίλησε στοργικά, απάντησε: «Χρηστάρα, είσαι τίμιος γίγαντας. Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο. Σε ευχαριστώ για όσα προσέφερες στην Ελλάδα!» Χάλκινο μετάλλιο.



4x50μ Μικτή Σκυταλοδρομία

Ο Ιωακειμίδης ξεκινάει καλά ελεύθερο. Ο Χρήστος συνεχίζει με καλή άπνοια δίνοντας «αέρα» στην ομάδα. Ο Σκορδόπουλος μεταβιβάζει το σωσίβιο στον Γλυνάτση που τον ρυμουλκεί για το τελευταίο 50άρι. Είναι καλοί. Είναι ασημένιοι Μεσογειονίκες!

 


Απονομές

Ο Χρήστος ανέβηκε στο βάθρο 4 φορές. Τρεις για τις σκυτάλες, μια για την γενική κατάταξη. Παρόλο που είναι συνηθισμένος στις νίκες και διατηρούσε μια επιφανειακή ψυχραιμία στις απονομές, πιστεύουμε ότι μέσα του ήταν υπερήφανος. Είχε δικαιώσει τις προσδοκίες όσων τον εμπιστεύτηκαν.



 



Επίλογος

Οικογένεια, Χαϊδάρης, συναθλητές, Στάθης και ΕΑΝΕ. Αυτοί πλαισίωσαν την συμμετοχή του τεράστιου αθλητή, Χρήστου Μπόνια. Ιστορική διοργάνωση επειδή ήταν το 1ο πρωτάθλημα και λόγω της φύσης του αθλήματος. Η ΕΑΝΕ δεν είναι συλλέκτης μεταλλίων (αν και έγινε) αλλά το κίνητρο για να ασχοληθεί ο κόσμος με το άθλημα που σώζει ζωές. Ο Στάθης λέει ότι «επειδή ο Ελληνικός αθλητισμός και η αθλητική ναυαγοσωστική δεν λαμβάνει κρατική στήριξη, κάθε Ελληνικό μετάλλιο, αξίζει όσο 3 μετάλλια κάθε ξένου αθλητή που προπονείται υπό καλύτερες συνθήκες». Από αυτή την άποψη, εμείς στην ΕΑΝΕ και στην Εθνική Ελλάδος αισθανόμαστε δικαίωση και ο Χρήστος πρέπει να είναι υπερήφανος για την κατάκτηση 3 μεταλλίων και την 2η θέση στη γενική κατάταξη. ΤΥΡΙΝΙΝΗ, ΤΥΡΙΝΙΝΙΝΗ! Εικόνες: ΕΑΝΕ.