ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όταν ο πιλότος του αεροπλάνου είπε “Viva la Grecia” ανατρίχιασα γιατί συνειδητοποίησα τι είχαμε καταφέρει!

 



Όταν ο πιλότος του αεροπλάνου είπε “Viva la Grecia” 
ανατρίχιασα γιατί συνειδητοποίησα τι είχαμε καταφέρει!


«Βγαίνω μια βόλτα στην Αθήνα και βλέπω φάτσες γελαστές. Θα ξαναέρθει η ρουτίνα και θα ξανάρθουνε βροχές. Μα κάτι άλλαξε από χτες. Δεν ήταν μάγια και κατάρες, που δεν κερδίζαμε ποτέ. Ήμασταν πάντοτε παικτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές.» Τάδε έφη Πορτοκάλογλου. Ε, αυτό έμελλε να αλλάξει για την Ελλάδα, την αθλητική ναυαγοσωστική και εμένα, που παρόλο που οι κόποι μου είχαν ήδη φέρει καρπούς στην Τεχνική Κολύμβηση, αισθανόμουν ότι κάθε νέα πρόκληση είναι ευπρόσδεκτη!

 









Έχω εκπροσωπήσει την Ελλάδα, βιώνοντας ξεχωριστές στιγμές. Η συμμετοχή μου στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής ήταν παρόμοια για διάφορους λόγους. Πρώτον, γιατί η κολυμβητική μου ικανότητα, μπορεί να αξιοποιηθεί σε ένα «συγγενικό» άθλημα που σώζει ζωές! Δεύτερον, γιατί παρά τις ελάχιστες προπονήσεις, διακριθήκαμε όλοι σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Τρίτον, γιατί τιμήσαμε την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Τέλος, γιατί η παρθενική συμμετοχή μας θα μείνει στην Ιστορία του Ελληνικού και Μεσογειακού αθλητισμού, της δημόσιας υγείας και της αθλητικής ναυαγοσωστικής.   

 


Προετοιμασία

Ενώ προπονούμουν για το Παγκόσμιο Τ/Κ, ο προπονητής μου, Πέτρος Χαϊδάρης, με πρότεινε στον Στάθη Αβραμίδη, για να ενισχύσω αγωνιστικά την Εθνική Ελλάδος που θα συμμετείχε στο 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής. Δεν γνώριζα ότι η ναυαγοσωστική είναι άθλημα, τόσο εντυπωσιακό και φιλοδοξεί να μπει στην Ολυμπιάδα. Ο Στάθης έβγαλε πρόγραμμα προπονήσεων, στις οποίες δεν κατάφερα να παραστώ όσο έπρεπε λόγω παγκοσμίου πρωταθλήματος και εργασίας.

 


Ταξίδι

Το ταξίδι, η διαμονή, το πολύωρο πρόγραμμα των αγώνων και η ζέστη δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Ο Στάθης έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει μη προγραμματισμένες ανάγκες ώστε το τρένο να ξαναμπεί στις ράγες. Μετά την καταιγίδα, βγαίνει το ουράνιο τόξο. Όταν ήμασταν «βρεγμένοι», δεν είχαμε νηφαλιότητα να σκεφτούμε έτσι. Τελικά οι δυσκολίες αντιμετωπίστηκαν και ήρθε το σφύριγμα του αφέτη. Αυτό ξυπνάει το ένστικτο κάθε αθλητή που η καρδιά του φλέγεται από τον πόθο να τιμήσει το εθνόσημο! Όπως όλοι, αναρωτιόμουν: «Θα τα καταφέρω; Θα τιμήσω την οικογένεια, τον Πέτρο, τον Στάθη, τους συναθλητές και την Ελλάδα;» Όλα αυτά ξεχνιούνται πριν την βουτιά. Ώρα αλήθειας. Έπρεπε να την αντιμετωπίσω κατάματα.

 


4x50μ Σκυταλοδρομία Κολύμβησης με Εμπόδια

Βουτάω πρώτος. Ακολουθεί ο Μιχάλης Γλυνάτσης, ο Χριστόφορος Δεληγιάννης και τερματίζει ο Κωνσταντίνος Σκορδόπουλος. Είναι το πρώτο βάθρο που κατακτούμε σε ομαδικό αγώνισμα και η χαρά ούτε περιγράφεται, ούτε εκφράζεται. Λόγω κόπωσης και ζέστης δείχναμε ήρεμοι αλλά όλοι είχαμε τεράστια αίσθηση ικανοποίησης. Καλή αρχή ομάδα. Καλή αρχή Ελλάδα!


 

100μ Μικτή Διάσωση

Έχοντας αποφασίσει να μην κολυμπήσω σε άλλο ατομικό, θέλω να τα δώσω όλα. Στο πρώτο 50άρι πάω εξαιρετικά. Στρίβω για τα 17,5μ υποβρύχιο. Ο αέρας μου φτάνει, «καλό αυτό», σκέφτομαι. Ανασύρω το ανδρείκελο. Εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν. «Αχ και να είχα λίγες προπονήσεις ακόμα», σκέφτηκα.


 

4x50μ Μικτή Σκυταλοδρομία

Όπως πριν, ξεκινάω πρώτος. Ο Στάθης με πλησιάζει: «Γιάννη, θέλω να κάνεις ό,τι και στην προηγούμενη σκυτάλη. Οι χεριές σου είναι σαν πριονοκορδέλα. Δώσε μας προβάδισμα!» Παίρνω κουράγιο. Η κούρσα ήταν απίστευτη, όπως και ο τερματισμός. Ήμασταν υπερήφανοι που κατακτήσαμε κι άλλο βάθρο. Την επόμενη ημέρα είχαμε χρόνο να αναπαυτούμε με τον φίλο-συναθλητή, Χρήστο Μπόνια. «Στάθη ελπίζω να μην σε απογοητεύσαμε!» «Είμαι υπερήφανος και για τους δυο σας. Είστε διαμάντια», απάντησε. Αποστολή εξετελέσθη. Είμασταν Μεσογειονίκες.

 


Απονομές

Τρεις φορές ανέβηκα στο βάθρο. Δύο για τις σκυτάλες, μια για την γενική κατάταξη. Δεν πανηγυρίσαμε ξέφρενα. Όμως αισθανόμουν τεράστια υπερηφάνεια.

 


Επίλογος

Ευχαριστώ τους γονείς μου για τις θυσίες τους, τον Πέτρο, τους συναθλητές μου, τον Στάθη και την ΕΑΝΕ που με εμπιστεύτηκαν και στήριξαν. Όταν ο πιλότος του αεροπλάνου είπε “Viva la Grecia” στο μεγάφωνο και όλοι οι επιβάτες χειροκροτούσαν στην πτήση της επιστροφής, ανατρίχιασα γιατί συνειδητοποίησα τι είχαμε καταφέρει. «Είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές!» Ο Πορτοκάλογλου επιβεβαιώθηκε στο πρώτο σκέλος. Ελπίζω και στο δεύτερο! Εικόνες: ΕΑΝΕ.