ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι δυσκολίες σμίλεψαν δυνατούς ανθρώπους που ανέστησαν το άθλημα

 



Οι δυσκολίες σμίλεψαν δυνατούς 
ανθρώπους που ανέστησαν το άθλημα

 

Από τότε που πρωτάκουσα για την αθλητική ναυαγοσωστική, πέρασαν 7 χρόνια. Μέσα σε αυτά, από απλός αθλοσώστης, έγινα προπονητής, ήμουν μέλος σε Ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό και τελικά έγινα μέλος της Εθνικής Ομάδας Ναυαγοσωστικής. Εκτός από αγώνες στο εσωτερικό σε διασυλλογικό ή πανελλήνιο επίπεδο, η εμπειρία από τους αγώνες στην Αγγλία και στην Ιταλία μου έδωσαν να καταλάβω πόσο πίσω είμαστε ενώ η βιβλιογραφία δείχνει ότι κάποτε η Ελλάδα είχε «ίχνη» πρωτοπορίας στην καλλιέργεια του αθλήματος σε πρόδρομη μορφή. Δυστυχώς στην πορεία το χάσαμε και για αυτό δεν μπορούμε να φτάσουμε τους ξένους λαούς. Αμέτρητες ώρες προπόνησης στα σκοτάδια των πρωινών του Φεβρουαρίου ή στις καυτές μέρες του Ιουνίου ήταν ορισμένες θυσίες αυτά τα χρόνια για το ποθούμενο. Ο καθένας για τον δικό του στόχο και με τον προσωπικό κόπο, ετοιμαστήκαμε για την μεγαλύτερη και ιστορικότερη συμμετοχή της Ελλάδας. Το 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής! Οι βαλίτσες μας εκτός από κολυμβητικό εξοπλισμό μετέφεραν πολλά όνειρα και προσδοκίες.


 

100μ Ρυμούλκηση Ανδρεικέλου με Πέδιλα

Το πρώτο πρωινό, συμμετείχα στα 100μ ρυμούλκησης ανδρεικέλου με πέδιλα. Για την προπόνηση που είχα κάνει, θα μπορούσα να πάω καλύτερα μιας και τα σωσίβια στην Ιταλία ήταν διαφορετικά από το δικό μου που στην προπόνηση δεν εξασφάλιζε κούμπωμα με την πρώτη. Το απόγευμα είχαμε την επίσημη παρέλαση των αγώνων και είχα την τιμή να πω τον όρκο του αθλοσώστη.


 


200μ Υπερδιασώστης

Πάμε δυναμικά για το καλύτερο και πιο όμορφο αγώνισμα. Τα 200μ Υπερδιασώστης. Δεν φτάνει μόνο να είσαι γρήγορος. Πρέπει  να συνδυάσεις και όλα τα άλλα αγωνίσματα. Μεταφορά και ρυμούλκηση ανδρεικέλου. Ξεκινάμε. Όλα τέλεια για 75μ. Έρχεται η σειρά για την βουτιά. Το ανδρείκελο σαν να γλιστράει από το χέρι μου και για να μην ακυρωθώ, αποφάσισα να κάνω μεταφορά με πόδια πρόσθιο. Στον τοίχο με βαριά ανάσα φοράω πέδιλα και σωσίβιο. Φεύγω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Το κούμπωμα ήταν για σεμινάριο. Πάμε για την τελική ευθεία. Τερματίζω και βλέπω όλη την κερκίδα να χειροκροτεί. Κοιτάω τον πίνακα αλλά ήταν πολύ μακριά για να δω τον χρόνο. Μόλις βγαίνω από το νερό, μου ανακοινώνει η ομάδα μου ότι είμαι τρίτος. Για να πάμε μια βόλτα στο βάθρο.

 


4x25μ Μεταφορά Ανδρεικέλου

Το απόγευμα της τελευταίας ημέρας, αγωνίστηκα στα 4x25μ μεταφοράς ανδρεικέλου. Πήρα το ανδρείκελο από τον Γιάννη Μπρούτζο και ξεχύθηκα στον τερματισμό. Χάλκινο μετάλλιο. Ιδανικό επιστέγασμα για εμένα, τους συναθλητές, την ομάδα και την πατρίδα.


 


Απολογισμός

Συνοπτικά, 1.000 αθλητές, 8 χώρες, 32 μετάλλια και 1 τρόπαιο για την Ελλάδα μας. Οι δυσκολίες σμίλεψαν δυνατούς ανθρώπους που ανέστησαν το άθλημα. Μετά από πολυετείς προσπάθειες, αυτοί οι άνθρωποι δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες. Απομένει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να μην εφησυχάσουμε (όπως κάποιοι πριν χρόνια που είχαν το άθλημα «γραμμένο» μόνο στα χαρτιά). Το άθλημα φιλοδοξεί να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032. Χαμηλά το κεφάλι και δουλειά για να υψώσουμε την σημαία μας όσο πιο ψηλά μπορούμε. Ραντεβού του χρόνου στο ευρωπαϊκό. Εικόνες: ΕΑΝΕ.