ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι δυσκολίες έκαναν την ιστορική Μεσογειακή επιτυχία μας σημαντικότερη!

 


Οι δυσκολίες έκαναν την ιστορική
 Μεσογειακή επιτυχία μας σημαντικότερη!

Από μικρός είχα έλξη για το νερό. Ξεκίνησα μικρός κολύμβηση και σταμάτησα στα 14 αν και είχα εισαχθεί στην αγωνιστική λόγω μετακόμισης σε παραθαλάσσια περιοχή που δεν είχε κολυμβητήριο. Αυτό σήμαινε κολύμπι, surfing, παιγνίδι, βουτιές μέχρι το σούρουπο.

Το καλοκαίρι, κολυμπώντας στα κύματα, συνάντησα έναν μεσήλικα στο νερό έξω από τον κόλπο, που φορούσε ρούχα, είχε εκδορές στο πρόσωπο, και παρασυρόταν από το ρεύμα στα ανοιχτά ενώ τα κύματα τον κάλυπταν. Με δυσκολία τον έβγαλα στην ακτή καταπονημένο αλλά σώο. Περπατούσα στα βράχια, ζαλίστηκα και έπεσα στο νερό. Λίγες μέρες αργότερα, παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ ναυαγοσωστικής και συνειδητοποίησα σε τι κίνδυνο είχα βρεθεί. Άγνοια!

Έρευνα, αγάπη και ενδιαφέρον με ώθησαν να παρακολουθώ σεμινάρια πρώτης βοήθειας και διάσωσης. Το ίδιο καλοκαίρι είχα δύο περιστατικά ακόμα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Τα χρόνια πέρασαν. Το 2023, με βρίσκει πατέρα της Νεφέλης, του Νηρέα και της Δανάης, επαγγελματία ναυαγοσώστη με αρκετές εμπειρίες στη θάλασσα. Στα ενδιάμεσα χρόνια, κάθε κρούση που έκανα στη σχολή ναυαγοσωστικής που συνεργαζόμουν, για συμμετοχή στην αθλητική ναυαγοσωστική (για την οποία κάτι ακουγόταν), έπεφτε στο κενό. Η απογοήτευση για την ανεύθυνη εφαρμογή της ναυαγοσωστικής στην χώρα μας, με ώθησε να δώσω Πανελλήνιες εξετάσεις στα 43 μου. Στόχος: ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ. Ειδικότητα Κολύμβησης. Γνώσεις: Ναυαγοσωστική. Άνθρωπος κλειδί: Δρ Στάθης Αβραμίδης, γνώστης ναυαγοσωστικής με αληθινό ενδιαφέρον, «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επιτυχία! Είμαι στη Σχολή και τρέχω να τον γνωρίσω με προσμονή και δέος! «Ο κύριος Αβραμίδης;» «Στάθης», απαντάει. (Όταν είσαι πραγματικά μεγάλος, δεν υπάρχει υπεροψία ούτε ανάγκη επιβεβαίωσης και καυχησιάς). «Διονύσης Ασημακόπουλος, πρώην κολυμβητής, επαγγελματίας ναυαγοσώστης, πρωτοετής. Ενδιαφέρομαι να παρακολουθήσω τα μαθήματά σου για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου»,  ανταπαντώ με χαμόγελο. Γίνομαι αποδεκτός για το 2ο εξάμηνο παρόλο που υπάρχει ζήτηση στο μάθημα και συνήθως δεν δέχεται πρωτοετείς. Το πρώτο που νιώθω πως εισπράττω από αυτόν τον άνθρωπο είναι αγάπη. Καταπίνω το 1ο εξάμηνο ενώ παράλληλα ξεκινά αγώνας για την μη έξωση της οικογένειάς μου από το σπίτι.

Με αυτές τις συνθήκες ξεκινάω το δεύτερο εξάμηνο. Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική. Πόσα δεν ξέρουμε και δεν μας δείχνουν στις σχολές. Η γνώση που λαμβάνω, επιβεβαιώνει την θέση μου για την ανεπάρκεια εκπαίδευσης σε αυτές.


Εισαγωγή στην Αθλητική Ναυαγοσωστική, ενημέρωση για το εθνικό και το επερχόμενο 1ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα. Παρά την ηλικία μου, με τιμή και χαρά αποδέχθηκα την συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδος. Ξεκινάμε προπονήσεις ενώ τελεσιδικεί η έξωση. Απαιτούνται νέες υπερβάσεις! Επιμονή, υπομονή και προετοιμασία, κατά το δυνατόν ή πέραν αυτού. Οι προπονήσεις είναι απαιτητικές, η απόσταση Ραφήνα-Άλιμος δεν βοηθάει. Προπονούμαι μόνος υπό καθοδήγηση και στο ΤΕΦΑΑ. Η υποστήριξη που λαμβάνω από τον καθηγητή, προπονητή και φίλο μου Στάθη, την αγαπημένη μου σύζυγο Άννα και την μητέρα μου Φωτεινή, είναι πέραν προσδοκίας. Τελευταία στιγμή και αφού έχουν δηλωθεί οι συμμετοχές, μιλώ με τον Μάριο Διαγγελάκη: «Μπορεί να έλθει η κόρη μου;» «Θα ρωτήσω!» Έτσι, προστέθηκε η Άννα Διαγγελάκη στην ομάδα! Είμαστε πλέον 15+1. Μια αγκαλιά. Δύο ημέρες πριν την αναχώρηση, το λέω στους κατασκηνωτές στο «Χαρούμενο Χωριό» που προσφέρω ναυαγοσωστική κάλυψη. Επευφημίες: «Άντε και με μετάλλιο!» «Η προσπάθεια, η αγάπη και η μάθηση είναι το παν», απαντώ.

Ιούλιος 2024, Ρώμη. Χρόνια μετά την τελευταία μου επίσκεψη, πολλά και έντονα τα συναισθήματα. Είμαι μέλος της Εθνικής Ελλάδος! Διαδικαστικές δυσκολίες παρουσιάζονται αλλά αντιμετωπίζονται από τον επικεφαλής της αποστολής μας, Στάθη.



2η ημέρα. Στο Stadio del Nuoto, πραγματοποιείται μια απίστευτη διοργάνωση. Είναι το Μεσογειακό και Ιταλικό Πρωτάθλημα Ναυαγοσωστικής, ενώ στα παρακείμενα κολυμβητήρια γίνονται αγώνες Καλλιτεχνικής Κολύμβησης και Καταδύσεων. Πρωτόγνωρα πράγματα! Ο ανθρώπινος νους, όταν βλέπει κάτι πρώτη φορά, προσπαθεί να το συνδέσει με κάτι γνωστό. Εγκαταστάσεις, επίπεδο, αριθμός συμμετεχόντων ... ασύγκριτο με οτιδήποτε έχω δει. Ο πήχης ψηλά! Ώρα για προθέρμανση. Πολύ ζέστη και η είσοδος στην ανοιχτή πισίνα είναι δροσερή! «Κανονικά το νερό πρέπει να βράζει», σκέφτομαι. «Σύστημα ψύξης – θέρμανσης» λένε οι πληροφορίες. Μπορούμε να έχουμε στην Ελλάδα τέτοιες εγκαταστάσεις; Μπορούμε! Βούληση;



Παρέλαση. Δεν έχω λόγια, η Ελλάδα είχε την τιμητική της, με την μεγαλύτερη εθνική αποστολή: Μπαίνει πρώτη στο κολυμβητήριο με σημαιοφόρο τον Μιχάλη Γλυνάτση και τον φίλο συναθλητή, Εφραίμ Χαλκιά, να εκφωνεί τον όρκο καταχειροκροτούμενος! Οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες Ναυαγοσωστικής είναι γεγονός.



Τα αγωνίσματά μου είναι την τελευταία ημέρα. Ομάδα σημαίνει ομαδικότητα. Βοηθούσα ως φωτογράφος, μετακινήσεις, υποστήριξη, ενθάρρυνση και πανηγύριζα τις διακρίσεις μας.  

Σάββατο. Το ατομικό και το ομαδικό μου είναι μετά το διάλειμμα, το απόγευμα. Επιστρέφουμε για προθέρμανση αλλά μια αιφνίδια αλλαγή στο πρόγραμμα, οδήγησε στο να την χάσουμε. Έτσι, τα 50μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου έμελλε να είναι η «προθέρμανσή» μου, κάνοντας αργότερη κούρσα από τον καλύτερό μου χρόνο. 





Αργότερα, σε ένα κομφούζιο αλλαγής ρόλων εκτός πισίνας, είμαστε στις θέσεις μας για τα 4x25μ Μεταφοράς Ανδρεικέλου. Πρώτος ξεκινά ο Στάθης. Μου μεταβιβάζει καλά το ανδρείκελο. Λόγω γλιστρήματος, ενώ ήμουν έτοιμος για μεταφορά με ελεύθερο, αναγκάστηκα να αλλάξω σε ύπτιο. Είναι πιο ασφαλής τεχνική στην αληθινή διάσωση αλλά αγωνιστικά αργή. Σε κάθε περίπτωση έκανα το καλύτερο που μπορούσα και καλή μεταβίβαση στον Γιάννη Μπρούτζο, που φόρτσαρε μεταβιβάζοντας στον Εφραίμ. Τερματίσαμε τρίτοι. Ο αμείλικτος ανταγωνισμός, το υψηλό επίπεδο και οι δύσκολες συνθήκες, κάνουν το βίωμα και την επιτυχία μας σημαντικότερα!

 





Απονομές

Στιγμές χαρά αφού όλοι διακριθήκαμε σε μια διοργάνωση τεράστιας ιστορικής σημασίας, στο μοναδικό άθλημα που σμιλεύει συνείδηση και δεξιότητες για την σωτηρία της ζωής.

Θεωρώ πως η αθλητική ναυαγοσωστική, εκτός από υπέροχο άθλημα για κάθε ηλικία, είναι ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης και προπόνησης για τον ναυαγοσώστη. Προσκαλώ τους ναυαγοσώστες να γραφτούν στην ΕΑΝΕ, να συμμετέχουν στους αγώνες, να διατηρούν το ενδιαφέρον τους και να μην αποθαρρύνονται. Με αγάπη και διάθεση να μετεκπαιδεύονται και να μεταλαμπαδεύουν τις αξίες που πρεσβεύει το επάγγελμα και το άθλημά μας.


Ευχαριστώ τους συναθλητές Γιάννη, Εφραίμ, Στάθη και τα μέλη της αποστολής. Τον Βαγγέλη Τσαμπάζη (Πρόεδρος ΝΑΒΕ) που μας υποστήριξε, τον αγαπητό Άκη Σπανάκη (Πρόεδρος Ελλήνων Ρώμης-Λατίου) για το δείπνο στο Tanagra Caffe Concerto (www.tanagra.it), την Ελένη Κωστοπούλου (Στέλεχος Ελληνικής Πρεσβείας στην Ρώμη) για την υποστήριξη και όσους βοήθησαν. Τεράστιο ευχαριστώ στον αγαπημένο μου Στάθη, εμπνευστή όλων αυτών στην Ελλάδα, που μας πήρε από το χέρι και μας βοήθησε να ανέβουμε στην κορυφή. Τον ευχαριστώ ακόμα και εκ μέρους όσων δυσκολεύονται να το δουν ή να το πουν! Απέραντη ευγνωμοσύνη για την μοναδική ευκαιρία και τιμή που μας προσέφερε. Τα επόμενα έρχονται! Εικόνες: ΕΑΝΕ.