ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Safe Greece στο Sports Village Athitaki

 



Το Safe Greece στο Sports Village Athitaki


Αθήνα, 27/09/2024. 28 επίλεκτοι κολυμβητές από όλη την Ελλάδα διδάχθηκαν ναυαγοσωστικές διασώσεις σε πισίνα και απέκτησαν νέες γνώσεις που τους εντυπωσίασαν και τους άφησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Έπειτα από ένα εξαντλητικό προπονητικό camp μιας εβδομάδας, 28 κολυμβητές παρακολούθησαν σεμινάριο ναυαγοσωστικής από τους πιστοποιημένους ναυαγοσώστες της αθλητικής κατασκήνωσης Sports Village Athitaki, Ανδρέα Βρέτζο και Εφραίμ Χαλκιά. Τα παιδιά, τη τελευταία μέρα της παραμονής τους στη κατασκήνωση επέλεξαν να ενημερωθούν, να παρακολουθήσουν και να εντρυφήσουν στα μονοπάτια την ναυαγοσωστικής και των διασώσεων. Πρωταθλητές Ελλάδος και κολυμβητές από όλη τη χώρα αντάλλαξαν μεσημεριανές ώρες ξεκούρασης με ένα σεμινάριο που τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα παιδιά ήταν άκρως συνεργάσιμα όποτε και η «δουλειά» μας πολύ πιο εύκολη. Η διδασκαλία ξεκίνησε με μια σύντομη ενημέρωση, έξω από το νερό, των παιδιών για τη σημαντικότητα της γνώσης τεχνικών διάσωσης σε πισίνα χωρίς εξοπλισμό αλλά και για το τι θα κάναμε μέσα στο νερό. Έπειτα οι αθλητές χωρίστηκαν σε 14 ζευγάρια και μετά από ένα σύντομο ζέσταμα, απλώθηκαν κατά μήκος, στο πλάι, και έξω από τη διαδρομή 1. 


Μαζί με τη βοήθεια του πολύ έμπειρου ναυαγοσώστη Εφραίμ Χαλκιά δείξαμε 3 βασικές τεχνικές διάσωσης. Τις πραγματοποιήσαμε τόσο έξω από το νερό όσο και μέσα. Τα παιδιά καθόλη τη διάρκεια παρακολουθούσαν και έδιναν παρά πολύ σημασία στις λεπτομέρειες κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις λεπτομέρειες της τεχνικής. Μετά τη παρουσίαση και τη πραγματοποίηση των 3 τεχνικών οι ασκούμενοι τις πραγματοποίησαν εναλλάξ κάνοντας ο ένας το θύμα και ο άλλος τον ναυαγοσώστη. Η κατανόηση των λεπτομερειών ήταν αρκετά εύκολη καθώς μιλάμε για αθλητές πολύ καλού επιπέδου που δεν δυσκολεύονται καθόλου. Πραγματικά η εκτέλεση της ναυαγοσωστικής εισόδου στη πισίνα ήταν εξαιρετική από όλους τους ασκούμενους. Μόλις όλα τα ζευγάρια τελείωσαν τις διασώσεις ακολούθησε αναμνηστική φωτογραφία όλων των παιδιών με τους διδάσκοντες καθώς επίσης και ναυαγοσωστικό σενάριο όπου 5 από τους αθλητές προσπάθησαν σε ελάχιστο χρόνο να σώσουν όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονταν διασκορπισμένοι μέσα στη πισίνα με οτιδήποτε μέσο τους παρείχε η κολυμβητική δεξαμενή. Στο τέλος ευχαριστήσαμε όλους τους κολυμβητές για τη συμμετοχή τους και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου. Τα παιδιά με τη σειρά τους μας ευχαρίστησαν, μας είπαν ότι άξιζε η συμμετοχή τους και με το παραπάνω και θέλησαν να μάθουν περαιτέρω πληροφορίες για το άθλημα της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής.



Η διδασκαλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής “Εφαρμοσμένη Ναυαγοσωστική” της ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Χρησιμοποιήθηκε εξοπλισμός της ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation. Φωτογραφίες: Μαίρη Σιαφαρίκα.