ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντική αιτία παιδικών πνιγμών είναι οι "εσωτερικοί θόρυβοι" γονέων και ναυαγοσωστών

 


Σημαντική αιτία παιδικών πνιγμών είναι οι "εσωτερικοί θόρυβοι" γονέων και ναυαγοσωστών

 

Βάρκιζα 26.8.2020. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης μίλησε για την αόρατη απειλή του "internal noise" γονέων και ναυαγοσωστών που μπορούν να σταθούν αιτία πνιγμού μικρών παιδιών στο Alpha Παντού.


Με αφορμή την πρόσφατη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού που παρασύρθηκε από το ρεύμα και βρέθηκε από παραπλέον σκάφος σώο πάνω σε ένα φουσκωτό παιχνίδι, ο Χρήστος Βαρθαλίτης στην παραλία της Βάρκιζας, και οι δημοσιογράφοι Βίκυ Χατζή, Παναγιώτης Σουρέλης, Φωτεινή Πετρογιάννη από το στούντιο, αναζήτησαν τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πνιγμούς ένα μικρό παιδί που παίζει με φουσκωτά στην παραλία.

 


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ανάφερε: "Οι εσωτερικοί θόρυβοι (internal noise) όπως αναφέρονται στην διεθνή βιβλιογραφία, είναι οτιδήποτε μπορεί να μας διασπάσει την προσοχή. Μηνύματα στα social media, τηλεφωνικής κλήσεις, σκέψεις. Έτσι, αντί να έχουμε διπλή προστασία του παιδιού στην παραλία, γονεϊκή και ναυαγοσωστική, έχουμε μηδενική, γιατί ο γονέας επαναπαύεται στην παρουσία του ναυαγοσώστη και το αντίθετο. Πνιγμοί μπορούν  να συμβούν και στα ρηχά. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν στα πρώτα 10μ εκεί που κανείς νομίζει ότι είναι ασφαλής. [..] Πρέπει να διαβάζουμε και να τηρούμε τις οδηγίες χρήσης των στρωμάτων και των άλλων θαλάσσιων παιχνιδιών και να μην επαφιόμαστε σε αυτά για την ασφάλεια μας. Είναι προτιμότερο να μάθουμε κολύμβηση στο παιδί μας από το να του φορέσουμε σωσίβιο και μπρατσάκια. Γιατί έτσι αντί να βασίζει την ασφάλειά του στο κλαδί που μπορεί να πριονιστεί (μπρατσάκια), θα στηρίζεται στα φτερά του (κολύμβηση)!"

 


Στην ερώτηση της Φωτεινής, "τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά για να προστατέψουμε τα παιδιά μας;" ο Δρ. Αβραμίδης απάντησε: "Δύο πράγματα μπορούν να γίνουν. Πρώτον να αποκτήσουν οι πολίτες γνώσεις ασφάλειας, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό που είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δεύτερον, να αποκτήσουν γνώσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής συμμετέχοντας στο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος που θα διεξαχθεί στον Άλιμο στις 26/9".

 



Στο βίντεο εμφανίστηκε και ο Τμηματάρχης Εθελοντών της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Εφραίμ Χαλκιάς που έδειξε πόσο εύκολα μπορεί κανείς να χάσει την ισορροπία του πάνω σε ένα στρώμα θαλάσσης.

Δείτε το βίντεο εδώ (από 00:30:46 - 00:38:00).