ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Blue Sky TV 16.8.2020, Charlie the savior

 


Ο "Τσάρλι ο διασώστης" διαδίδει την αθλητική ναυαγοσωστική και την ασφάλεια στο νερό στα παιδιά για να μειώσει τους πνιγμούς

Αθήνα 16.8.2020. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης μίλησε για το καινοτόμο διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος και πως μπορεί να συμβάλει στην μείωση των πνιγμών απευθυνόμενο στα παιδιά.

Καλεσμένος του Βαγγέλη Σαρρή στο βραδινό δελτίο του Blue Sky TV, ήταν ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, 2 φορές βραβευμένος στο Παγκόσμιο Hall of Fame, Στέλεχος του ΕΟΔΥ, Ακαδημαϊκός Υπότροφος Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος.

 

Σαρρής: Πως συνδέεται η πανδημία του κορονοϊού με αυτή του πνιγμού;

Αβραμίδης: Η αντιμετώπιση του κορονοϊού απαιτεί αποστασιοποίηση, δηλαδή κολύμβηση σε μη οργανωμένες παραλίες όπου δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. Άρα για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό, είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στον πνιγμό.


Σαρρής: Υπάρχει κάποιο σημαντικό συμπέρασμα για τους πνιγμούς στην Ελλάδα που να προκύπτει από τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα; 

Αβραμίδης: Το Παρατηρητήριο Πνιγμών του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports δείχνει ότι το 92% των πνιγμών συμβαίνει εκεί που δεν υπήρχε ή σχόλασε ο ναυαγοσώστης. Άρα η νομοθεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας που επιβάλει στους δήμους να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για τον εξοπλισμό των παραλιών απαντά μόνο στο 8% του προβλήματος των πνιγμών. Απαιτείται μια αναδιανομή των πόρων για την εκπαίδευση και άλλων επαγγελματικών ομάδων και άλλων κατηγοριών του πλυθυσμού.

 

Παραδοσιακά ο πνιγμός αποτελεί αρμοδιότητα των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας. Επειδή είναι πολύπλευρο πρόβλημα, υπάρχουν άλλα υπουργεία που πρέπει να δραστηριοποιηθούν;

Αβραμίδης:  Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί μέσα από το νέο μάθημα "Ήπιες Δεξιότητες" να μυήσει τους μαθητές στις έννοιες της πρόληψης. Το Υπουργείο Αθλητισμού μπορεί να εισαγάγει την αθλητική ναυαγοσωστική, έτσι όλοι να μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις διάσωσης ως αθλητισμός αναψυχής για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα κατάσταση.

 

Σαρρής: Πρόσφατα δημιουργήσατε το Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό "Τσάρλι ο διασώστης". Θα θέλαμε στην συνέχεια να μας μιλήσετε για αυτό.

Αβραμίδης: Είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία από την ζωή του σκηνοθέτη του Baywatch. Το 1993 ο νεαρός Τσάρλι Χέις επισκέφτηκε τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς ως τελευταία επιθυμία γιατί έπασχε από τελικό στάδιο καρκίνου. Γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη και την γυναίκα του, σεναριογράφο της σειράς. Τον γνώρισαν με τον κόσμο της τηλεόρασης και της διάσωσης. Με αλληγορικό τρόπο, το πρόγραμμα σμίγει αληθινά περιστατικά με φαντασία για να μυήσει τα παιδιά στην διάσωση, αθλητική ναυαγοσωστική, πρώτη βοήθεια, κολύμβηση, επιβίωση σε ναυάγιο και κωπηλασία.

 

Σαρρής: Από που είναι εγκεκριμένο και ποιοι υλοποιούν το πρόγραμμα στο εξωτερικό;

Αβραμίδης: Αισθανόμαστε χαρά που μια Ελληνική πρωτοβουλία αξιοποιείται από τους ξένους. Συνήθως συμβαίνει το ανάποδο, δηλαδή εμείς να υλοποιούμε κάτι που φέραμε από το εξωτερικό. Έχει προβληθεί από 6 παγκόσμιους οργανισμούς - ομπρέλα που δραστηριοποιούνται σε ένα δίκτυο 113 χωρών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι το A Chance for Children Foundation που ίδρυσε ο σκηνοθέτης του Baywatch για ορφανά και άστεγα παιδιά, το International Swimming Hall of Fame, το Royal Life Saving Society Commonwealth, το International Federation of Swimming Teachers' Association, το World Open Water Swimming Association, και το International Life Saving Federation.

 

Σαρρής: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τσάρλι ο Διασώστης στην Ελλάδα έχει απήχηση στην Ελλάδα;

Αβραμίδης: Υλοποιείται ήδη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Διδάσκεται ήδη στην Ελλάδα από την νέα σχολική χρονιά θα αποτελεί μέρος του μαθήματος "Ηπιες Δεξιότητες" που η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως και η Υφυπουργός κα Ζαχαράκη έχουν θεσμοθετήσει.

Σαρρής; Που διατίθεται και ποιοι μπορούν να το υλοποιήσουν;

Αβραμίδης: Διατίθεται δωρεάν στην σελίδα μας διαδικτυακά.

 

Σαρρής: Θα έχουμε κάποιους αγώνες να περιμένουμε;

Αβραμίδης: Ναι. Το τελευταίο Σάββατο Σεπτεμβρίου έχουμε προκηρύξει αγώνες (Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος) στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλίμου. Έχουμε την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σημαντικών οργανισμών και πολλών υποστηρικτών όπως του Ντάνου, Ολυμπιονικών και παγκοσμιονικών. Θα είναι μια γιορτή που θα παντρεύει την δημόσια υγεία με τον αθλητισμό.