ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΑΝΕ στο Blue Sky TV για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού

 


Η ΕΑΝΕ στο Blue Sky TV για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού

Αθήνα 01.08.2021. Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης καλεσμένος από τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Σαρρή, μίλησε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Blue Sky για τους πνιγμούς, την νομοθεσία, την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού, το Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, το έργο της ΕΑΝΕ σε συνεργασία με το Princess Charlene of Monaco Foundation και συμμαχικούς οργανισμούς και την δραστηριότητα της ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ σε θέματα ασφάλειας στο νερό και αθλητικής ναυαγοσωστικής.

ΒΣ: Τι νέα έχουμε γύρω από τον πνιγμό; ΣΑ: Φέτος έχουμε 2 νέες νομοθεσίες από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Υγείας. Θα περιμένουμε να τελειώσει η σεζόν για να δούμε εάν κινούνται στην σωστή κατεύθυνση ή χρειάζονται επιδιορθωτικές κινήσεις.




ΒΣ: Με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 25 Ιουλίου γιορτάστηκε για 1η φορά, η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού. Τι πρωτοβουλίες και από ποιους πάρθηκαν διεθνώς και στην Ελλάδα; ΣΑ: Πρόκειται για μια σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία που προέκυψε από τις προσπάθειες του Μπαγκλαντές και της Ιρλανδίας, για να αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπογράφτηκε από πολλές χώρες. Στην Ελλάδα η ΕΑΝΕ έκανε μια καμπάνια σε συνεργασία τους συμμαχικούς οργανισμούς της (Princess Charlene of Monaco Foundation, Water Salvation, Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης). Τέλος η ΕΑΝΕ ήταν πιθανότατα ο μόνος Ελληνικός οργανισμός που συμμετείχε σε διαδικτιακή συνεργασία του ΠΟΥ.



ΒΣ: Τι πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ασφάλεια στο νερό σε εθνικό επίπεδο; ΣΑ: Εκπονείται την τελευταία πενταετία η διδασκαλία εφαρμοσμένης και αθλητικής ναυαγοσωστικής στην ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης εκπονείται το project «Safe Greece» από την EANE με την στήριξη του PCMF. Χιλιάδες παιδιά (κυρίως) αλλά και μεγάλοι επιμορφώνονται μέσα από αυτό.  



ΒΣ: Στις 26 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το 2ο Κύπελλο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος. Τι καινούργιο φέρνει και πως συμβάλει στην πρόληψη τραυματισμών; ΣΑ: Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ένα καινοτόμο εργαλείο για την βελτίωση επαγγελματιών ναυαγοσωστών μέσα από το οποίο αποκτούν επιχειρησιακή ικανότητα όπως ταχύτητα και γνώσεις. Επίσης βοηθά τους λουομένους που είναι εν δυνάμει θύματα, να μάθουν πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι αγώνες φέτος θα είναι αφιερωμένοι στο περιστατικό του ομαδικού πνιγμού 100 Αϊτινών στρατιωτών που έχασαν την ζωή τους όταν το καράβι τους βούλιαξε καθ’ οδόν προς την Ελλάδα. Είναι η ώρα να πούμε ένα ευχαριστώ σε αυτούς τους αφανείς ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας.



ΒΣ: Να κλείσουμε με μια ευχάριστη είδηση. Πέρυσι κάναμε αφιέρωμα στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης». Μιλήστε μας για την εξέλιξη του προγράμματος. ΣΑ: Θυμίζω ότι είναι εμπνευσμένο από γεγονότα του Baywatch και έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και 6 διεθνείς οργανισμούς σε 122 χώρες. Φέτος θα βραβευτεί από την Κοινοπολιτεία Διάσωσης της Βασίλισας Ελισάβετ. Διατίθεται δωρεάν στην ενότητα «Προγράμματα» της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος».